Velmi náročný večer a noc ze středy na čtvrtek mají za sebou jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů v Olomouckém kraji. Především na Olomoucku a Přerovsku jsme odstraňovali následky silných bouřek a lokálních přívalových dešťů. 

Celkově jsme vyjeli v souvislosti s počasím k 247 událostem. Následky odstraňujeme ještě i ve čtvrtek dopoledne. V postižených obcích pak pracují místní dobrovolné jednotky.

Zásahy podle okresu:
Olomouc 115řerov 84Šumperk 40
Jeseník 6
Prostějov 2

 

Čerpali jsme vodu ze sklepů, garáží i rodinných domů (100), odstraňovali jsme stromy z komunikací, elektrického vedení i ze železnice (93) a odstraňovali jsme nebezpečné stavy - například utržené střechy, čistili jsme propustky, kanalizační vpusti atd. (33). Lokálně jsme velký počet zásahů zaznamenali v obcích Bělotín a Černotín (PR), Grygov a Velký Týnec (OL), kde nyní místní dobrovolné jednotky postupně po opadnutí vody odčerpávají vodu ze zasažených domů. V Olomouci pak bylo opět zaplaveno sídliště Černá cesta, kde odčerpáváme ve dvou vchodech panelového domu vodu ze zatopených sklepů.

Pokud přívalové srážky či bouřky na majetku napáchaly velké škody, je třeba vše důkladně zdokumentovat a co nejdříve pojistnou událost oznámit příslušné pojišťovně.

Doporučujeme obyvatelům kraje, aby po silných bouřkách zkontrolovali průchodnost kanalizačních vpustí, okapů a tzv. gajgrů (lapačů střešních vod). V případě potřeby je nutné je vyčistit od listí a naplavenin, aby se předešlo dalším škodám na majetku při dešti.