Plumlovská přehrada se letos potýká s abnormálním znečištěním. Podle nejaktuálnějšího měření krajské hygienické stanice, které bylo provedeno 8. července, je voda na stupni 4, tedy nevhodná ke koupání.

„Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání  a provozování vodních sportů nelze doporučit  zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem," uvedla mluvčí hygieniků Markéta Koutná.

Stupeň jedna letos přehrada obdržela pouze při prvním měření, a to 13. května. Od té doby to jde s kvalitou vody stále dolů. V předchozích letech tomu tak nebylo, vloni se začala „kazit“ až v srpnu, kdy hygienici vydali zákaz koupání. O rok dříve byla zhoršená kvalita skoro celý srpen, v září ale byla v naprostém pořádku. V roce 2021, rovněž začátkem srpna, koupání hygienici zakázali.

O tom, že je situace tristní, mluví i místní. „Mám-li to říct na plnou pusu, voda smrdí doslova i na obrázku v podstatě od začátku koupací sezóny. Jednou to svádějí na velká vedra, podruhé na mnoho deště, posléze vytáhnou absenci čističek na přítocích,“ posteskla si paní Ivana, která spolu s rodinou na chatě nad přehradou tráví minimálně šest měsíců v roce.