Statutární město Prostějov prostřednictvím Odboru správy a údržby majetku města Magistrátu města Prostějova a servisní společnosti FCC Prostějov spravuje v současné době 68 dětských hřišť a 26 sportovišť, tedy sportovních víceúčelových ploch, workoutových sestav, fitness strojů a podobně.

 

„Vzhledem k tomu, že si zakládáme na bezpečnosti dětských hřišť a sportovišť, máme propracovaný systém kontroly, který spočívá zejména v pravidelných týdenních kontrolách zaměřených na funkčnost, zejména pak bezpečnost herních prvků. Pokud je při těchto kontrolách zjištěn nějaký nedostatek nebo nesplnění bezpečnostních požadavků, je daný konkrétní prvek okamžitě odstraněn z provozu a následně nahrazen novým,“ uvedla mluvčí prostějovského magistrátu Alena Vrtalová.

Odbor správy a údržby majetku města má navíc dlouhodobě dohodnutou spolupráci s Městskou policií Prostějov, která se rovněž na bezpečnost na dětských hřištích zaměřuje a hlásí zjištěné nedostatky při každodenních pochůzkách zejména okrskových strážníků. „Problémem na dětských hřištích bývá i jejich využívání nepřizpůsobivými občany, dále jsou to nálezy injekčních stříkaček, odhozených lahví a plechovek od alkoholu, nepořádek, odpadky, vandalismus ve formě ničení či poškozování samotných herních prvků a souvisejícího mobiliáře, graffiti, výkaly od psů a koček a podobně. S tímto vším se musíme v rámci zajištění bezpečnosti na dětských hřištích téměř každodenně potýkat,“ uzavírá mluvčí prostějovského magistrátu Alena Vrtalová s tím, že k úklidu dětských hřišť zejména od injekčních stříkaček a odpadků jsou využíváni též pracovníci na veřejně prospěšné práce, kterých má město Prostějov momentálně k dispozici šest.