Některá místa mají pozoruhodnou historii, jež čas od času ožije. To stoprocentně platí pro kapli svatého Prokopa. Barokní stavba označuje místo, kde v minulosti stával kostel a kolem něj celá vesnice. Ve čtvrtek 4. července, kdy Prokopové oslavili svůj svátek, se tu tradičně sešli poutníci, kteří si připomněli pohnuté osudy daného místa.

 

 Kaple svatého Prokopa se nachází v polích mezi Výšovicemi a Čehovicemi. Vyrostla na místě původního kostela ve starých Čehovicích, které zanikly nedlouho po bitvě na Bílé hoře. Tehdy vojska Gábora Bethlena vesnici vypálila, důvodem bylo údajné ukrývání jezuitů z Olomouce. Protože místo často trpělo suchem, obyvatelé zřídili nové Čehovice asi 1,5 km severněji u říčky Vřesůvky.

Kaple a její okolí nyní nabízí možnost zastavení a občerstvení zejména pro cyklisty, ostatně nachází se na trase spojující Čehovice a Skalku. Každoročně se zde však schází i poutníci, kteří si letos připomněli 390. výročí posvěcení objektu. „Vyslechli jsme si výklad Karla Kavičky o historii kapličky a otec Pavel Barbořák pronesl modlitbu a všem přítomným požehnal. Na závěr účastníci zazpívali píseň ke svatému Prokopovi,“ uvedl Václav Adam, známý veřejnosti mimo jiné z působení v pěveckého sboru Schola Cantorum.