Od 11. července tohoto roku začalo platit novelizované nařízení statutárního města Prostějova, kterým se stanoví maximální cena za přiložení a odstranění technického prostředku k zabránění odjezdu vozidla, takzvané botičky. Špatné parkování se tak nesvědomitým šoférům prodraží.

 

„Dříve se účtoval poplatek za instalaci „botičky“ na motorové vozidlo ve výši 300 korun. V současné době dle nového nařízení je za přiložení a demontáž botičky stanovena cena na částku 400 korun,“ upozornil na hlavní změnu ve vyhlášce města Petr Zapletal z Městské policie Prostějov.

Manipulační poplatek není součástí sankce a strážníci mají zákonné oprávnění vyřešit špatné parkování několika způsoby. „Mohou udělit domluvu, pokutu v podobě příkazu na místě až do výše 1 500 korun, případně celou záležitost oznámit příslušnému správnímu orgánu. Ten může uložit v rámci správního řízení sankci za takové jednání od 2 000 do 5 000 korun,“ uvedl Petr Zapletal.

 

Případy, kdy je strážník oprávněn použít technický prostředek k zabránění odjezdu vozidla.

* auto, které bylo ponecháno na místě, kde je zakázáno stání nebo zastavení vozidla

* auto, které stojí na místě, do kterého je vjezd zakázán místní nebo přechodnou úpravou provozu na pozemních komunikacích

* auto, které stojí na chodníku, kde to není povoleno

* je-li vozidlem proveden neoprávněný zábor veřejného prostranství