Nebezpečnou situaci řešili na začátku července policisté a strážníci poblíž Národního domu v Prostějově.

Dva muži  ve věku 50 a 54 let se rozhodli vzájemné neshody vyřešit s pomocí zbraní, tedy mačety, teleskopického obušku a  japonského meče typu katana. Podle informací Večerníku šlo o muže z romské komunity, která se v uvedené oblasti často zdržuje.

 

Romové se v centru města shromažďují pravidelně. O jejich přítomnosti zpravidla svědčí hlasité výměny názorů, které ale jen zřídka kdy končí násilím. Je tedy s podivem, že o případu, který málem skončil krvavou řeží, informovali policisté s dvoutýdenním zpožděním.  Účty si totiž vyřizovali dva rozhněvaní muži. A na pomoc si vzali nebezpečné zbraně. Jako první byli na místě strážníci, kteří rozepři viděli na kamerovém systému. 

Čtyřiapadesátiletý muž přijel autem na náměstí Edvarda Husserla, kde zastavil a zůstal sedět ve vozidle. „Měl stažené okénko, ke kterému přistoupil druhý zmíněný muž. Jejich hovor se vyhrotil a došlo ke konfliktu, který vyústil v napadení řidiče několika ranami pěstí do obličeje. Muž ve vozidle nastartoval a odjel na Hlaváčkovo náměstí, kde zaparkoval,“ popsala počátek roztržky policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Agresor mezitím odešel do nedaleké zastavárny, odkud vzápětí vyšel s mačetou v ruce. Po chvíli se k místu blížil napadený muž, který držel v jedné ruce teleskopický obušek a ve druhé meč  wakizashi. „Šli proti sobě se zbraněmi nad rameny a naznačovali útok na protivníka,“ uvedla Zajícová. K vzájemnému napadení a kontaktu ale naštěstí nedošlo. Oba zareagovali na výzvy policistů a strážníků, aby od svého jednání upustili. 

Agresivní jednání v centru města podle ní vidělo nejméně osm svědků, mezi nimi i mladý muž, který se přihlásil Večerníku. „Šel jsem kolem a viděl, jak tam po sobě řvou Romové. To už naštěstí dojížděli strážníci. Jak to dopadlo nevím, neměl jsem vůbec zájem se do toho přimíchat,“ konstatoval mládenec, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Podle policistů muži zřejmě skončí před soudem, oběma bylo ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z trestného činu výtržnictví a hrozí jim až dvouletý trest odnětí svobody. „Starší z podezřelých se dopustil takového jednání opakovaně, protože v letošním roce byl již za uvedený trestný čin odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody,“ doplnila Miluše Zajícová.