Vesnice a města v kraji, které rozvíjí rodinnou politiku a záleží jim na tom, aby se rodinám dobře dařilo, obdržely základní certifikát z projektu audit familyfriendlycommunity (obec přátelská rodině). Bylo jich celkem deset. Certifikáty jim v předali náměstci hejtmana Ivo Slavotínek a Jan Šafařík. Je mezi nimi i Zdětín.

„Nejde o přísné posuzování, nakolik jsou naplňovány normy a kritéria. Hlavním cílem je motivace občanů, aby měli zájem zasahovat do dění v obci a využili všech existujících možností,“ popsal náměstek hejtmana Olomouckého kraje Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro sociální oblast.

Způsobů, jak podpořit prorodinný život, je celá řada. Nemusí jít nutně jen třeba o projekty stavby nových dětských hřišť, ale také o iniciativy, které jsou zaměřené na společné trávení volného času mezi dětmi, dospělými a seniory.

Certifikát obdržela obec Zdětín jako jediná z našeho regionu. Dalšími se staly Červenka, Hlubočky, Hrabová, Pavlovice u Přerova, Rouské a města Hranice, Litovel, Velká Bystřice a Zábřeh.

Základní certifikát znamená, že obce absolvovaly první část, kdy se jejich obyvatelé mohli vyjádřit, které aktivity nebo opatření by v obci rádi viděli. Tato opatření budou postupně po dobu tří let naplňována. Po uplynutí tříletého období obec prokáže, zda stanovená opatření naplnila. Pokud ano, obdrží plný certifikát.

Projekt obec přátelská rodině je v Olomouckém kraji realizován od roku 2022 a jeho úspěšnost dokazuje již 22 zapojených obcí a měst. Příležitost k zapojení do třetího kola projektu budou mít obce Olomouckého kraje opět na podzim letošního roku.