Tak to je rána. Vojenské lesy a statky (VLS) od pondělí 15. července zakázaly vstup do lesů u Plumlova. Zákaz týkající se i oblíbené cyklotrasy vedoucí Repešským žlebem má platit až do 15. září. Důvodem je kalamita po bouřkách z konce června.

Zákaz přišel pár dní poté, co se částečně podařilo obnovit provoz dlouho zavřeného penzionu Lada v Repechách nacházejícího se na konci cyklotrasy.

 Zákaz vstupu, probíhá těžba! Cedule s tímto nápisem se od poloviny července opět objevila poblíž Ježova hradu v Repešském žlebu. Nyní to však již nebude pouze na přechodnou dobu, jak o tom ještě nedávno referoval Večerník. Zákaz by měl souvisle platit až do poloviny září.

„Ve vyznačeném území došlo na konci června vlivem bouřek ke kalamitě, jejíž následky je nutné odstranit. Stromy jsou vyvrácené, zlomené či zavěšené do sebe. VLS proto musí celou oblast zabezpečit,“ vysvětlili zástupci VLS na svém facebookovém profilu.

Na místě bude probíhat intenzivní prořezávání a kácení stromů, očekává se i zvýšený pohyb lesní techniky. „Z důvodů zvýšeného ohrožení zdraví a bezpečnosti občanů je nutné kalamitu asanovat v okolí turistických a cykloturistických cest, které proto budou uzavřeny. Dotčená oblast je vyznačena na místě zákazovými cedulemi, informaci obdržely přilehlé obce a je označena i v aplikacích pro turisty a cyklisty. Apelujeme na výletníky, aby respektovali uvedený zákaz, který má za cíl ochranu jejich zdraví,“ dodali.

Vzniklá situace určitě nikoho netěší. A to ani nové provozovatele penzionu Lada v Repechách, jimž se již se začátkem července po letech podařilo obnovit provoz v oblíbeném občerstvení. „Je zde k dispozici pojízdný bike bar, je kde posedět a točí se tu i pivo,“ prozradil nám jeden z našich čtenářů s tím, že otevřeno bývá hlavně v pátek a v sobotu.