Dle průzkumů v ČR chybí zhruba 20 tisíc řidičů kamionů. Najít za takové situace spolehlivého zaměstnance může být pro firmy krajně obtížné. Najdou se i tací, kteří si dovolí kousky přímo za hranicí zákona. To je nepochybně případ Radka Meszárose, jenž se nechal zaměstnat u známého autodopravce z Konice. Naposledy si od něj vyžádal zálohu na plat a odjel s kamionem. Ten však při první příležitosti odstavil na benzince a už se neozval.

 

Radek Meszáros bydlící nyní v Olomouci má v trestním rejstříku 16 záznamů, ten poslední je však již deset let starý. Zdálo by se tedy, že už má trable se zákonem za sebou. Bohužel uplynulé úterý 27. srpna se u prostějovského soudu v souvislosti s ním probírala další žaloba.

Obžalován byl z toho, že začátkem letošního února v sídle konické firmy převzal zálohu na plat ve výši 10 tisíc korun. Následně měl s kamionem jet nejprve do Brna, kde měl naložit výpočetní techniku a odvézt ji do Německa. To však neučinil, auto odstavil na benzince v Prostějově a dál nekomunikoval. Tím způsobil svému zaměstnavateli nejen nemalé problémy, ale i finanční škodu. 

Během inkriminovaného dne obžalovaný dispečerovi nejprve tvrdil, že si jde pouze nakoupit. Pak se však již zcela odmlčel. Později se vymlouval na zdravotní problémy, k nimž však nebyl schopný doložit zprávu od lékaře. Na svoji obhajobu následně ještě sliboval doložit konverzaci ze svého mobilního telefonu, ani to však nakonec neučinil.

Naopak jednatel společnosti u soudu věrohodně doložil, že svému zaměstnanci vždy řádně vyplácel nejen mzdu, ale i diety v řádech desítek tisíc korun. „Jinak by to nešlo, to by se určitě sebral a šel jezdit jinam,“ vypověděl poškozený, který měl s Radkem Meszárosem coby řidičem problémy i v minulosti. Bylo to zejména kvůli jeho přítelkyni, kterou bral na cesty s sebou, a ta v místě vykládky nejednou dělala problémy. Když mu však Meszáors slíbil, že bude jezdit sám, rozhodl se dát mu ještě šanci. „Tvrdil mi, že přítelkyně mu úplně všechny peníze sebrala a že potřebuje aspoň něco. Proto jsem se rozhodl to s ním ještě zkusit,“ vysvětlil v pozici svědka.

Radek Meszáros se k odročenému hlavnímu líčení vůbec nedostavil. Soud jej tak v nepřítomnosti odsoudil k ročnímu trestu, který však na další dva roky odložil. Během nich musí uhradit způsobenou škodu 10 tisíc korun. „Bylo prokázáno, že zájmem obžalovaného bylo pouze získat rychle peníze, nikoliv však pracovat. Tím se dopustil podvodu,“ vysvětlila soudkyně Adéla Pluskalová.

Vzhledem k nepřítomnosti odsouzeného není rozsudek dosud pravomocný.