Opilecké rvačky na ulicích, rušení nočního klidu, pozvracené chodníky, rozkopané popelnice či rozbité lahve od alkoholu na silnicích. Tohle všechno zřejmě brzy skončí! Na webových stránkách Disco Clubu Morava se totiž během uplynulého týdne objevilo jedno nečekané sdělení.

„Poslední tři měsíce provozu, než to zavřem! Konec,“ hlásají provozovatelé tolik proklínaného podniku v Prostějově. Pokud se konec zábavního centra potvrdí, radost budou mít nejen obyvatelé okolních ulic, ale také policisté, strážníci a představitelé radnice.

Ta zpráva překvapila mnohé. A dlužno říct, že avizovaný konec provozu Disco Clubu Morava v Olomoucké ulici drtivou většinu obyvatel potěšil. Jak uvádíme na titulní straně dnešního vydání Večerníku, provozovatelé DCM Morava na svých webových stránkách oznámili poslední tři zábavní akce s tím, že před Vánoci se celý provoz uzavřou a vše přestěhují do sousedního Vyškova. Toto oznámení vyvolalo bouři spokojených reakcí. Večerník ale zatím musí důrazně podotknout, že čerpáme pouze z uvedeného prohlášení na webu DCM. Se samotnými provozovateli se i přes velkou snahu zatím nepodařilo spojit.

Disco Club Morava ohlásil poslední akce. „Vážení přátelé, poslední tři měsíce tohoto roku je OTEVŘENO! Budeme se snažit pro vás nachystat skvělé večery plné hudby a drinků, pak vše zavřeme a ukončíme provoz. Budeme rádi, když budete s námi a společně si to užijeme,“ vyzývají provozovatelé DCM na svém webu.

Podle informací Večerníku byla jednou z těch obyvatel okolí provozovny Morava, kteří si právem stěžovali na provoz tohoto klubu, rušení nočního klidu, vandalství, obtěžování a podobně, také Hana Pospíšiliková z Prostějova. Patřila mezi občany, kteří zorganizovali hned několik petičních protestů. Proto nemohla chybět otázka Večerníku, jak přijala novinku o údajném konci Disco Clubu Morava. „O údajném ukončení provozovny Morava jsem se dozvěděla od vás. Pokud tomu skutečně tak bude, domnívám se, že mnoha lidem z bezprostředního okolí se uleví, neboť dlouholeté narušování nočního klidu a s tím spojené vandalství, mělo významně negativní vliv na zdraví zdejších obyvatel. A škody na majetku také nebývaly zanedbatelné. Je nesporné, že docházelo k opakovaným významným zásahům do práva občanů na fyzické a duševní zdraví, zejména pak práva na pokojné bydlení a spánek, jakožto součást práva na ochranu soukromého a rodinného života. Byly překračovány limity hluku dle zákona o ochraně veřejného zdraví. Někteří obyvatelé se raději odstěhovali, když pochopili, že jsou bezmocní a vleklý problém je ze strany všech dotčených institucí dlouhodobě přehlížen či dokonce záměrně zlehčován. Jsem živnostník, ale na rozdíl od některých prostějovských radních podporuji všechny formy podnikání jen v mezích zákonů. Nemám nic proti provozování nočního zábavního podniku, ovšem mimo obytnou zónu,“ odpověděla Večerníku Hana Pospíšiliková, podle které se mnohé petice občanů neřešily dostatečně. „Obyvatelé žijící v blízkosti DCM využili své právo a formou petice oslovili zastupitele města. Ti vzali petici na vědomí, a tím to skončilo. V průběhu let od dubna 2009 jsme mnohokrát jednali se všemi příslušnými orgány, a to od nejužšího vedení města Prostějova, přes zastupitelstvo, radu města, Olomoucký kraj, okresní a krajskou hygienickou stanici až po městskou policii. Bohužel ale tato jednání nepřinesla jakékoliv řešení. Účastnili jsme se mnoha společných jednání, řešili s právníky, s odborníky na stavební právo, konzultovali s městy řešícími obdobný problém a podobně. Předkládali jsme důkazní prostředky, navrhovali řešení. Statutární město Prostějov věc možná „řešilo“, ale nikdy se na stranu svých občanů nepostavilo. Narozdíl třeba od města Třinec, které si chválí svou vyhlášku o regulaci provozní doby hostinských zařízení a aktivně pomohlo podnikatelským subjektům hledat pro přesun hudebního klubu vhodné místo mimo obytnou zástavbu,“ uvedla pro Večerník Hana Pospíšiliková.

Primátor města František Jura se na toto téma vyjádřil Večerníku jen velmi stručně, ale v zásadě odmítá kritické připomínky Hany Pospíšilikové. „Věnovali jsme tomuto tématu velkou pozornost! Dělali jsme spoustu opatření, na kterých se podílela městská i republiková policie,“ řekl František Jura.

Večerník pochopielně bude i nadále sledovat dění okolo Disco Clubu Morava a bude se samozřejmě nejvíce pídit po vyjádření provozovatelů tohoto zařízení. Opravdu to s koncem DCM v Prostějově myslí vážně?