Neměl ani tu odvahu předstoupit před senát Okresního soudu v Prostějově a podívat se do očí ženě, s níž má dvě nyní školou povinné děti. Čtyřiatřicetiletý Jakub Bílek dluží na výživném bezmála 40 tisíc korun. Muž několikrát trestaný za krádeže či držení a šíření drog se k soudu minulé úterý nedostavil. Ovšem soudce Petr Vrtěl vůbec nezaváhal a hlavní líčení proti Jakubu Bílkovi za přečin zanedbání povinné výživy proběhlo bez účasti obžalovaného.

 

„Žádnou omluvu od obžalovaného jsem neobdržel. Osobně, písemně ani telefonicky,“ konstatoval hned na úvod líčení předseda senátu Petr Vrtěl, který tak zahájil líčení bez obžalovaného Jakuba Bílka. Soudce necelou hodinu vyslýchal pouze Marii K., tedy ženu, s níž má několikrát trestaný muž dvě malé děti. Soud ho viní z toho, že za období od srpna 2021 do listopadu 2023 dluží ženě na alimentech bezmála 40 tisíc korun. „Nyní už žiji s jiným partnerem, který si vydělává slušné peníze a o moje dvě děti se stará jako o své vlastní. Můj předchozí partner se na výživě svých dětí podílel jen minimálně. Když byl zavřený, během tří měsíců mi zaplatil dohromady pět tisíc korun a pak ještě pětistovku. Jinak se vyhýbal jakékoliv komunikaci.

A o své děti nejevil ani žádný zájem. Na druhé straně jsem byla ráda, že s nimi nikam nechtěl jezdit, měla jsem z toho oprávněné obavy. Jakub totiž bral drogy,“ uvedla před soudem Marie K. s tím, že pro ni byla onou poslední kapkou nedávná komunikace s obžalovaným přes jednu ze sociálních sítí. „Byl neuvěřitelně vulgární, a navíc mi sdělil, že zaplatí na děti až poté, co se mu bude chtít,“ pokrčila bezradně rameny před soudcem Petrem Vrtělem Marie K.

Obžalovanému v případě trestu uškodil také fakt, že je aktuálně na svobodě jen díky tomu, že byl na podmínku propuštěn z vězení. „I z tohoto důvodu ho za přečin zanedbání povinné výživy soud odsuzuje k trestu 28 měsíců nepodmíněně do věznice s ostrahou,“ vyhlásil tvrdý rozsudek předseda senátu Petr Vrtěl. Obžalovaný Bílek tak lidově řečeno „proměnil“ podmínku.

Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupkyně byla sice s výší trestu spokojena a vzdala se práva odvolání přímo na místě, Jakub Bílek se však může ještě odvolat po doručení písemného vyhotovení rozsudku.