K 31. srpnu evidoval Úřad práce v Olomouckém kraji celkem 17 008 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 331 vyšší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl vyšší o 2 971 osob.

Podíl nezaměstnaných osob meziměsíčně stagnoval na hodnotě 4 procenta a byl o 0,2 procentního bodu vyšší než v celé ČR. V meziročním srovnání se podíl nezaměstnaných v kraji zvýšil o 0,7 procentního bodu a jeho srpnová hodnota byla nejvyšší od roku 2017.

Vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých okresech Olomouckého kraje byl podobný – ve většině z nich nezaměstnanost opět vzrostla. Jedinou výjimkou byl horský okres Jeseník, kde se počet uchazečů o zaměstnání meziměsíčně snížil o 38 osob. Zároveň poprvé po téměř třech letech v tomto okrese klesla hodnota podílu nezaměstnaných osob na úroveň okresu Šumperk. Naopak největší nárůst nezaměstnanosti jsme zaznamenali v okrese Olomouc (+ 165 osob). „Srpnový vývoj nezaměstnanosti v Olomouckém kraji byl poněkud netypický – jednalo se již o třetí měsíc v řadě, kdy nezaměstnanost vzrostla. V minulosti docházelo v letním období k nárůstu nezaměstnanosti většinou pouze v červenci,“ komentuje statistická data ředitel Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Olomouci Vlastimil Přidal.

Úřad práce eviduje také zvýšený počet živnostníků, kteří přerušili či ukončili svou podnikatelskou činnost – od ledna se jednalo již o 1 161 osob, což je opět nejvyšší počet od roku 2017. „Zajímavý je také rozdíl ve vývoji nezaměstnanosti na Jesenicku, kde nezaměstnanost jako v jediném z okresů v Olomouckém kraji klesla o 38 osob. Zároveň tento okres vykázal už čtvrtý měsíc po sobě největší procentuální pokles nezaměstnanosti ze všech 77 okresů v ČR,“ dodává Přidal.

Co se týká prostějovského regionu, tady bylo na konci srpna vykazováno 2 389 lidí bez práce, z toho 1 399 žen. Prostějovská pobočka Úřadu práce pak registruje 2 232 volných pracovních míst a podíl nezaměstnaných osob se na Prostějovsku zvýšil na 3,3 procenta.

 

38 nezamestnanost graf