S velkým problémem se potýkali o povodňové neděli obyvatelé Hamer. Jindy poklidná Okluka klikatící se vojenským újezdem Březina nabírala na své cestě další a další vodu. Když dorazila do Hamerských rybníků, usoudila, že jsou jí malé, a začala se tlačit ven. Nepomohla ani otevřená stavidla, voda hrozila protržením hráze.

 

„V neděli v 16 hodin byla zahájena evakuace občanů Hamer, neboť hrozilo protržení hráze rybníka či přetečení vody do vesnice. Lidé se shromáždili v budově osadního výboru a u rybníka zasahovalo asi 70 hasičů, policisté a vojáci,“ informovala Gabriela Jančíková, starostka Plumlova, pod který Hamry spadají. 

Některá místa byla zajištěna pytli s pískem. Vzhledem ke skutečnosti, že se jednalo o nárazovou vlnu vody, přítok se začínal snižovat a potok uklidňovat, byla evakuace ukončena v 19.30 hodin a lidé se mohli vrátit do svých domů. „Děkuji všem občanům Hamer za zodpovědný přístup, skvělou spolupráci a ukázněnost při této mimořádné a stresující akci,“ doplnila starostka Plumlova.