Téměř všechny vodní toky v obcích s rozšířenou působností (ORP) Prostějov jsou podle měření limnigrafických stanic již na normálním stavu. Pouze vodní nádrž Plumlov odpouští do Hloučely na 1. povodňovém stupni. Takto bude odtok trvat až do dosažení normálního stavu hladiny v přehradě. Tato i další fakta projednala v pátek povodňová komise v Prostějově v čele s primátorem Františkem Jurou.

 

Jednou z důležitých novinek je skutečnost, že provoz krizových povodňových linek v Prostějově byl ukončen. „Nejvíce povodeň zasáhla jižní část okresu – Němčice nad Hanou, Vrchoslavice, Mořice, Nezamyslice, kde voda zaplavila nejen sklepy řady domů, ale v Němčicích bohužel i obytné části. Navíc se v jižní části okresu vytvořilo několik lagun, část z nich je již zlikvidována, někde voda v laguně stagnuje a snižuje se jen velmi pomalu,“ konstatoval při jednání povodňové komise její předseda a primátor města František Jura.

Jednotky dobrovolných hasičů ORP Prostějov zasahují i nadále jak na Jesenicku, tak na Němčicku. Následovat budou odklízecí práce a popovodňové kontroly. „I když voda v našem regionu opadá, práce nekončí. Hasiči a vůbec všechny složky IZS prokázaly v uplynulých dnech obrovskou profesionalitu, pracovali s extrémním nasazením. Moc bych jim chtěl poděkovat a obrovský dík patří všem, kteří zasahovali, zasahují a pomáhají i jinak. Tato krizová situace ukázala, že dokážeme táhnout za jeden provaz a efektivně komunikovat. Ještě jednou, opravdu moc všem děkuji a poděkování přijde ještě i po ukončení prací,“ říká prostějovský primátor František Jura.