Vzpomínáte? V únoru 2013 došlo v Přemyslovicích k brutálnímu a perfektně organizovanému přepadení kurýrního vozidla bezpečnostní agentury Loomis. Pachatelé střílející brokovnicí a samopaly do čelního skla dodávky si z místa činu tehdy odvezli 33 milionů korun. Jediným odsouzeným v celé věci byl Ján Bakalár (65), kterého prozradila krev ze stopy DNA na místě činu. Soud recidivistu poslal do vězení na 22 let. Nyní Ján Bakalár dopisem upozornil Večerník, že žádá o obnovení procesu.

Ján Bakalár si svůj mnohaletý trest odpykává ve věznici v Karviné. Právě z ní k nám doputoval rukou psaný dopis. „Celou tu dobu čtu Večerník. A čas uzrál! Zvu vás ke Krajskému soudu v Brně, kde bude veřejné projednání. Dál nemá cenu nic psát, jen ocituji jeden článek z Večerníku: I po celé dekádě je v případu stále řada nezodpovězených otázek,“ napsal doslova muž, jenž se podepsal jako Ján „Baky“ Bakalár. 

Osmkrát trestaný recidivista drtivou většinu svého života strávil v base, na svobodě ho ničil alkohol, kromě něj měl zálibu také ve hře na basovou kytaru. Před loupežným přepadením žil se svojí přítelkyní v Dubanech, kde jej svého času nahánělo policejní komando i vrtulník.

Letos v lednu požádal Krajský soud v Brně o obnovu řízení. K tomu připojil své argumenty, proč by se tak mělo stát. Veřejné projednání celé věci proběhne ve čtvrtek 26. září. „V případě, že soud shledá podanou žádost jako důvodnou, může rozsudek zrušit a celá věc se bude projednávat znovu,“ potvrdila tisková mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová.

Odsouzen za pokus o loupežnou vraždu

Ján Bakalár přepadl v Přemyslovicích vůz vezoucí peníze do bankomatu v Konici 21. února 2013 společně s dalšími dvěma kumpány. Terénním autem tehdy zatarasili cestu a bez varování začali na vůz pálit z brokovnice a samopalu. Střílet neváhali ani mezi domy, kromě toho hrozili granátem, který položili na přepadené vozidlo.

Po svém odhalení byl více než rok na útěku, zatčen byl v Praze s falešnými doklady. U soudu nejprve odmítl vypovídat, teprve při odvolacím řízení se hájil tím, že nestřílel, protože při přepadení plnil pouze roli řidiče. Přesto byl Ján Bakalár uznán vinným z pokusu vraždy s loupežným motivem. Trest byl poměrně vysoký i vzhledem k tomu, že obžalovaný už jednu vraždu ve stadiu pokusu v minulosti spáchal. Soudce v odůvodnění rozsudku zdůraznil, že „útok byl veden razantně, bezohledně, bez ohledu na to, zda dojde k obětem na životech.“ Ján Bakalár byl odsouzen před necelými deseti lety, při započítání doby strávené ve vazbě si tak už brzy odsedí polovinu trestu. Právě po uplynutí této doby mohou někteří z odsouzených požádat o prominutí zbytku trestu. To však zřejmě nebude jeho případ.

Své komplice, jimž zůstaly ukradené peníze, však Bakalár nikdy neprozradil. Učiní tak příští týden, aby tím docílil alespoň snížení zbytku trestu?