Na posledním jednání Zastupitelstva města Prostějova se na pořad dostalo i téma vánočního stromu. Neřešila se ale jeho výška ani vzhled, zastupitele zajímala investice, kterou rada navrhla schválit jako rozpočtové opatření.

Symbol zimních svátků by měl být nově ukotven pomocí betonových bloků a lan. Podle odboru rozvoje a investic bude nové kotevní stát 232 322,25 koruny včetně DPH.

„K eliminaci naklánění vánočního stromu je navrženo jištění pomocí lan, která budou zafixována ve třech betonových kotevních blocích. Strom bude umístěn do stávající železobetonové základové patky a zároveň jištěn pomocí tří stabilizačních lan, která budou na kmen stromu uvázána. Kotevní bloky jsou navrženy jako tři železobetonové krychle o délce stran 1,3 m, rozmístěné rovnoměrně kolem stromu. Toto řešení uvažuje s maximální výškou stromu 12,9 m měřenou od vrcholu kotevní patky až po špičku stromu,“ uvedl náměstek primátora Jiří Rozehnal. Bloky budou podle jeho slov umístěny pod povrchem náměstí a nebudou vidět.

O prohloubení základny ale vedení města neuvažuje. Stávající kotevní bod upraven nebude. „Zadali jsme řešení statikovi, ten uvedl, že když bude základna třeba o půl metru hlubší, poryvům větru a následnému posunu stromu nezabrání,“ uvedl pro zastupitele Petr Brückner, vedoucí odboru rozvoje a investic.

Velký strom se tak na prostějovské náměstí už nikdy nevrátí. Původní základna totiž byla hluboká dva metry, po rekonstrukci náměstí je její hloubka pouhých 75 centimetrů.