Tohle byla pořádná divočina! Rušení nočního klidu je během léta u nás dlouhodobě tématem číslo jedna. Vášnivé napětí mezi těmi, kteří se chtějí bavit, a těmi, kteří chtějí spát, letos vylétlo výš než všechny tropické teploty dohromady. Zcela bezprecedentním způsobem eskalovalo první zářijový pátek u občerstvení Na Splávku.

Během vystoupení skupiny Kokeno Rock zde minutu po desáté hodině začaly létat do publika velké kameny. Krátce poté se na pódiu hned vedle kytaristy zjevil muž s basebalovou pálkou…K útoku velkými kameny velikosti pomeranče došlo během zábavy Na Splávku v Domamyslicích. Jedna z návštěvnic při něm byla zraněna do ramene. Šlo přitom o velké štěstí, že kameny nezasáhly někoho do hlavy či třeba do oka. To ale nebylo vše.

„Byly dvě minuty před desátou hodinou. Vím to přesně, protože jsem se díval na hodinky. Ohlásil jsem tedy, že zahrajeme poslední písničku. Během ní do mě najednou zezadu někdo zlehka vrazil. Byl to borec s basebalkou v ruce, kterou hrozil směrem ke mně,“ popsal kuriózní situaci baskytarista kapely Kokeno Rock Josef Štuller, který v nejrůznějších uskupeních koncertuje už zhruba čtyřicet let. „Za celou tu dobu se mi nic podobného nestalo. Občas se přihodilo, že nám někdo vypojil elektřinu. V devadesátých letech nám pak někdo propíchl gumy či odtáhl vozík, na němž jsme vozili aparaturu. Ale tohle jsem opravdu nezažil,“ potvrdil Josef Štuller, jemuž se spolu s dalšími podařilo muže s basebalkou vypátrat v jednom z domů nacházejících se zhruba čtyřicet metrů od občerstvení. „Když jsme u něj poprvé zazvonili, měl v ruce basebalkou, pak utekl a schoval se do domu. Když otevřel podruhé, už u tuho byli měšťáci, které někdo zavolal,“ uzavřel Josef Štuller.

 

Házení kamenů stěžovatel popřel

Jak celý případ viděli právě prostějovští strážníci? „Šestého září pět minut před půl jedenáctou jsme přijali oznámení, ve kterém účastnice zábavy Na Splávku uvedla, že minutu po dvaadvacáté hodině nějaký muž bydlící v sousedství vhodil mezi přítomné lidi kameny a její kamarádku jeden kámen zasáhl do ramene,“ potvrdila Tereza Greplová z Městské policie Prostějov. Přivolaná hlídka zkontaktovala jednačtyřicetiletého muže ze sousedství, jemuž vadilo, že hudba nepřestala hrát přesně ve 22 hodin. „Muž házení kamenů popřel. Uvedl, že pouze hudebníkům sdělil, aby již nehráli, že je doba nočního klidu. To, že by někoho napadl nebo mu vyhrožoval, se nepotvrdilo. Nikdo z přítomných nepotřeboval ani nepožadoval lékařské ošetření. Rovněž nikdo nechtěl na nikoho podávat žádné oznámení. V době řešení celé situace kapela balila aparaturu. Strážníci setrvali na místě do doby, než se většina účastníků rozešla,“ uzavřela Tereza Greplová.

Podobný případ, kdy se formovala „trestná výprava“, není dle informací Večerníku zcela ojedinělý. „Bydlím na sídlišti Hloučela. Asi o půl dvanácté v noci se tu během jedné letošní prázdninové noci před paneláky formovalo několik hodně naštvaných mužů. Chtěli už vyrazit k jednomu z občerstvení, kde stále vyhrávala hudba. Než se ovšem vydali na cestu, hudba skončila a oni se opět rozešli zpět domů,“ popsal svoji zkušenost jeden ze členů naší redakce.