Povodně zasáhly do života obrovského množství lidí. Ovlivnily nejen životy těch, kterým poničily domovy, či těch, kteří postiženým lidem pomáhají, ale ovlivnily i plány milovníků houbaření.

Houbařská sezóna sice aktuálně vrcholí, po vydatných deštích se navíc dá počítat s tím, že houby porostou ve velkém, nicméně vše komplikuje fakt, že do většiny lesů se aktuálně nesmí.

Od začátku uplynulého týdne platí zákaz vstupu mimo jiné do lesů vojenského újezdu Březina. Opatření vydal vojenský lesní úřad v zájmu zdraví a bezpečnosti osob. Stromy jsou na místě vyvrácené, zlomené či do sebe zavěšené. I při slabších poryvech větru tak hrozí jejich pád, čímž vzniká zvýšené nebezpečí úrazu. „Upozornění jsou zřetelně umístěna na přístupových cestách do lesa. Zákaz potrvá do 30. listopadu letošního roku,“ upřesnil mluvčí Vojenských lesů a statků ČR Petr Toman.

Po sčítání škod dojde na těžbu poškozených dřevin v okolí turistických a cykloturistických cest. „V oblasti se bude pohybovat těžká technika lesníků a bude probíhat samotná těžba stromů. Apelujeme proto na veřejnost, aby zákaz respektovala,“ dodal mluvčí VLS.

Stejný krok učinili i další správci lesů na Prostějovsku. „Vážení návštěvníci, vzhledem k aktuálním podmínkám způsobeným enormními dešťovými srážkami vás důrazně žádáme, abyste nevstupovali do lesních porostů v postižených oblastech. Hrozí zde pád stromů,“ vyzývají zástupci Arcibiskupských lesů a statků Olomouc, kteří hospodaří v lesích v okolí Konice.