Večerník už opakovaně informoval o velkém problému, na který poukazovali zejména návštěvníci Městského hřbitova v Brněnské ulici v Prostějově. Konkrétně jde o dlouhodobý problém s hejny špačků, kteří na městském hřbitově silně znečišťovali hroby pod habrovou alejí. Jak ovšem minulý pátek magistrát informoval na svých webových stránkách, k jejich zaplašení dopomohl dravý pták.

 

„Nejprve bylo nutné takzvaně zmapovat terén. Zjistit, odkud špačci přilétávají, zda se předtím nezdržují poblíž postižené lokality na nějakém seřadišti, jako je například rákos, kukuřice a podobně. Odtud totiž zpravidla nalétávají průzkumná hejna, pak dojde k masivnímu zasednutí do lokality hlavním hejnem,“ popisuje Marcel Kosina z Biologické ochrany pomocí loveckých dravců.  „Bylo zjištěno, že špačci nalétávají za šera, přibližně půl hodiny před úplnou tmou a v tuto dobu mělo efekt je plašit pomocí dravce. Jejich cíl byla habrová alej uprostřed hřbitova, do které pokud plně zasedli, už je nešlo vyplašit. Po třech po sobě jdoucích dnech, kdy bylo využito biologické ochrany v podvečerních hodinách, výrazně změnili špačci chování a téměř opustili hřbitov,“ dodal Marcel Kosina.

Dravec, který byl nasazen pro tuto činnost, byl jihoamerický poddruh káně Harrisovy. „Nyní jsme se dohodli se správcem městských hřbitovů – společností FCC Prostějov, že necháme šetrně vyčistit znečištěné náhrobky od ptačího trusu. Také dojde k prořezu stromů v habrové aleji. Chtěl bych sokolníkovi panu Kosinovi moc poděkovat za jeho odbornou pomoc a vynikající práci,“ dodal náměstek primátora pro oblast komunálních služeb Jiří Pospíšil.