Nejvzácnější tekutina? Určitě krev! Potvrdit by to mohl Ján Bakalár (65). Právě krev nalezená na silnici v Přemyslovicích jej stála 22 let života. Tolik má strávit ve vězení za brutální loupežné přepadení z roku 2013, kdy měl spolu se svými komplici kulomety a brokovnicí na silnici v Přemyslovicích doslova rozstřílet obrněnou dodávku a odnést si z ní 33 milionů korun.

Z vězení by měl vyjít až ve svých 77 letech. Uplynulý čtvrtek 26. září mu svitla naděje, že ještě někdy bude moci volně dýchat. Krajský soud v Brně totiž řešil jeho žádost o obnovení procesu. Jaké byly jeho argumenty? A přistoupil na ně soud?

„Kriminál je pro všechny!“ zpíval svého času Ján Bakalár v písni, kterou sám otextoval. Kytarista a zpěvák oblíbené zábavové skupiny byl už v roce 1989 za pokus o vraždu policisty odsouzen na 11 let do vězení. Tehdy mu bylo 30 let. Přestože byl propuštěn už po sedmi letech, za mříže se vrátil. Naposledy to bylo v roce 2014 poté, co byl zatčen a následně odsouzen za obzvláště brutální přepadení dodávky převážející peníze do bankomatů. Letos dosáhl důchodového věku, z vězení by však měl vyjít až za 12 let. Přesto by si chtěl svobody ještě alespoň pár let užít. Proto si letos v lednu podal žádost o obnovu procesu, kterou ovšem soud uplynulý týden zamítl.

Takto razantní přepadení od té doby nezažilo nejen Prostějovsko, ale zřejmě ani celá ČR. Tři muži vybavení samopaly, brokovnicí a granátem se prostříleli přes tvrzená skla obrněné dodávky až do kabiny, kde se v té době krčili dva zcela paralyzovaní zaměstnanci bezpečnostní agentury. Stejným způsobem za použití zbraní se dostali do chráněné části vozu, z níž vybrali 33 milionů korun a zmizeli. Minimálně jednoho z nich odražená kulka zranila. Proto trojice na silnici rozlila hořlavinu a vše zapálila. Ani tím se však nepodařilo zamést všechny stopy. Tou hlavní byla krev, která na místě zůstala. Analýza DNA ukázala na Jána Bakalára, jenž v té době bydlel u přítelkyně v Dubanech. Tam už jej však policejní komando nezastihlo, policisté jej až po roce dopadli s falešnými doklady v Praze.

Krev by zmrzla a ztuhla“

Po deseti letech za mřížemi požádal Ján Bakalár o obnovu procesu, který minulý týden projednával Krajský soud v Brně. „Pokud by se můj klient zúčastnil loupežného přepadení, pak by v době, kdy kriminalisté odebírali vzorky, nemohla být jeho krev tekutinou, jak se píše v policejním protokolu. Určitě by zmrzla či by se v té době jednalo o pevnou krevní sraženinu. K přepadení došlo v únoru, kdy se teplota pohybovala pod bodem mrazu a biologické stopy byly zajištěny více jak dvě hodiny po přepadení. Své tvrzení rovněž opíráme o odborné vyjádření, podle něhož laicky řečeno neexistuje nemrznoucí krev,“ nastínil podstatu celé záležitosti Bakalárův advokát Ladislav Preclík.

Pachatele tady nemohu říct“

Soud po rozsáhlé rekapitulaci celého případu a přednesu návrhu o obnovu řízení přistoupil k výslechu Jána Bakalára. Muž, který původně dlouho odmítal vypovídat a až u odvolacího řízení se hájil tím, že při přepadení měl roli řidiče a do střelby se nezapojil, se tentokrát rozpovídal hodně ze široka. Hovořil o svém životě po loupeži, vadě řeči i vzrůstu. Řeč nakonec přišla i na možné kumpány. „Pachatele tady ani nemohu říct, rychle by se to rozneslo,“ vysvětlil Bakalár, jenž si rovněž připravil několik obálek se vzorky, na nichž chtěl zřejmě demonstrovat, že i jeho krev se v určitém množství po určité době sráží či mrzne.

Advokát si podal stížnost

Senát Krajského soudu v Brně však ani emotivní výpověď, ani podobné experimenty neobměkčily. Navíc zpochybnil předložené odborné vyjádření. „Vypracoval je bývalý soudní znalec MUDr. Igor Fargaš odsouzený za zkreslený znalecký posudek v kauze Petra Kramného,“ upozornil Dušan Beránek, předseda senátu, který návrh na obnovu procesu zamítl. Tím celá věc tak úplně nekončí. „Proti tomuto usnesení jsme si podali stížnost k Vrchnímu soudu v Olomouci. Jsme totiž přesvědčeni, že pokud soud neuznal námi předložené odborné vyjádření za dostatečně pádný argument, měl si nechat zpracovat vlastní znalecký posudek, jak jsme navrhovali,“ odůvodnil na závěr advokát Ladislav Preclík.