Tohle mávnutím kouzelného proutku prostě nezmizí. S následky rozsáhlých povodní se v těchto dnech stále vypořádávají Němčice nad Hanou a okolí. Kromě vysoušení promáčených domů představuje v současné době asi největší problém kvalita vody ve studních a možnost nebezpečné infekční nákazy leptospirózou.

 

Jih prostějovského regionu se pomalu, ale jistě vzpamatovává z velké vody, která v Němčicích nad Hanou, Nezamyslicích, Dřevnovicích, Mořicích a Vrchoslavicích zaplavila více jak 160 domů. Mnohé z nich aktuálně bojují s provlhlým zdivem. „Vysoušíme, vysoušíme a vysoušíme. Zakoupili jsme dvacet vysoušečů, stejný počet pak máme půjčený od prostějovských hasičů,“ shrnul aktuální situaci Roman Mizera, místostarosta Němčic nad Hanou.

I na konci uplynulého týdne pořád ještě stála voda uprostřed polí, kromě toho se i zvyšovala hladina spodních vod, což v některých případech vedlo k zaplavování sklepů. „Odčerpali jsme již tisíce kubíků vody, ale stále nejsme hotovi. Jenže na některá místa uprostřed polí se nyní kvůli bahnu prostě dostat nedá,“ potvrdil Mizera.

 

Leptospiróza může být smrtelná

Vlhkost v domech není jediný problém, s nímž se na Němčicku potýkají. Tím nejvýraznějším je kvalita vody ve studnách, a hlavně možnost nákazy leptospirózou. Infekční nemocí, která se běžně vyskytuje hlavně u myší a hrabošů, se člověk nejčastěji nakazí při kontaktu s vodou, vlhkou půdou nebo potravou kontaminovanou nemocným zvířetem. Právě leptospiróza po povodních v roce 1997 stála za několika úmrtími i v našem kraji. „Ve spolupráci s krajskými hygieniky probíhají bezplatné kontroly jakosti vody, a to v případě, že studna je jediným zdrojem pitné vody pro trvale obývaný dům a byla postižena povodní. Před odběrem vzorku vody je potřebné vyčkat ustálení hladiny vody ve studni, následně provést její vyčerpání, vyčištění a vydezinfikování,“ upozornil Roman Mizera s tím, že lidé by měli nyní o to více dbát na všeobecně známé hygienické zásady.