Tohle je pro někoho komplikace. Celostátní stávka justičních zaměstnanců vyhlášená ode dnešního dne od pondělí 7. října do středy 9. října omezila i provoz prostějovského soudu. Hlavní budova sice zůstává otevřena, vpuštěni však budou pouze účastníci nařízených jednání, která nebyla zrušena, či lidé doručující neodkladná podání. Uzavřeno je však infocentrum i podatelna soudu.

 

 Stávku vyhlásil odborový svaz justice. Některá nařízená jednání soudu byla na základě rozhodnutí příslušného soudce zrušena nebo odročena na jiný termín. „V takovém případě byly osoby zúčastněné na jednání soudem vyrozuměny. S ohledem na dobu vyhlášení stávky však nelze zaručit včasnost doručení tohoto vyrozumění,“ upozornil předseda Okresního soudu v Prostějově František Jurtík.

Budova zůstává v pracovní době od 7.00 do 15.30 hodin otevřena, při vstupu do ní však je třeba respektovat pokyny příslušníků justiční stráže. „V pochybnostech o možnosti vstupu rozhodne příslušný soudce nebo vedení soudu,“ upřesnil soudce.

Uzavřeno je infocentrum a podatelna soudu. „Podání soudu lze zasílat pouze elektronicky, prostřednictvím provozovatele poštovních služeb nebo v bezodkladných případech osobně přítomným soudcům. Pro podání bez potvrzení o doručení lze rovněž využít schránku přístupnou pro veřejnost umístěnou u podatelny soudu. Podání doručená elektronicky, poštou nebo do schránky bude možné zpracovat až ve čtvrtek 10. října 2024,“ doplnil František Jurtík. Uzavřena byla také pokladna soudu. „Platby lze po dobu stávky přijímat pouze na účet soudu. Za způsobené komplikace se omlouváme,“ uzavřel František Jurtík.