Ke 30. září 2024 evidoval Úřad práce v Olomouckém kraji celkem 17 209 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 201 vyšší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl vyšší o 2 837 lidí. Podíl nezaměstnaných osob meziměsíčně vzrostl o 0,1 procentního bodu na 4,1 % a byl o 0,2 procentního bodu vyšší než v celé České republice. V meziročním srovnání se podíl nezaměstnaných v kraji zvýšil o 0,7 procentního bodu a jeho zářijová hodnota byla nejvyšší od roku 2017.

 

Vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých okresech Olomouckého kraje byl podobný – ve většině z nich nezaměstnanost opět vzrostla. Jedinou výjimkou byl okres Přerov, kde se počet uchazečů o zaměstnání meziměsíčně snížil o 55 osob a byl tak jedním z 10 okresů v zemi, kde meziměsíčně nezaměstnanost klesla. Naopak největší nárůst nezaměstnanosti byl zaznamenán v okrese Olomouc (+ 93 osob). „Nezaměstnanost v Olomouckém kraji již čtvrtý měsíc po sobě vzrostla. Zářijový nárůst nezaměstnanosti ale není nijak neobvyklý a objevuje se prakticky každý rok – je způsoben přílivem čerstvých absolventů středních a vysokých škol do evidence úřadu práce,“ objasňuje poslední vývoj na trhu práce ředitel Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Olomouci Vlastimil Přidal. Zatímco na konci srpna Úřad práce evidoval celkem 592 nezaměstnaných absolventů škol, během září se jejich počet zvýšil na 1 010 osob (tj. nárůst o 71 %). Podíl absolventů škol na celkové nezaměstnanosti se tak zvýšil na 6 %.

Olomoucký kraj evidoval ke 30. září 2024 celkem 8 275 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 148 vyšší než v předchozím měsíci a o 196 vyšší než ve stejném měsíci minulého roku. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 2,1 uchazeče, z toho nejvíce v okrese Jeseník (3,8), naopak nejméně v okrese Olomouc (1,7).

Struktura volných míst podle profesí se příliš nemění – největší poptávka zaměstnavatelů je stále po skladnících a obsluze vysokozdvižných a paletovacích vozíků. Na konci září se jednalo o celkem 1 178 volných pracovních míst, což bylo 14 % z celkové nabídky. Až na druhém místě byla nabídka volných míst pro kvalifikované dělnické strojírenské profese (kováře, nástrojáře a zámečníky, svářeče, mechaniky a opraváře strojů) – 1 034 míst (13 %). Třetí největší skupinou byly pracovní nabídky pro řemeslníky z oblasti stavebnictví (757 volných pracovních míst, tj. 9 % z celkové nabídky). Dále byla nejvyšší poptávka zaměstnavatelů po řidičích nákladních automobilů (zejména do kamionové dopravy), kuchařích a obsluze zařízení na povrchovou úpravu kovů (šlo zejména o lisaře, taviče, rovnače plechů a podobně).