Botanická zahrada Petra Albrechta letos slaví devadesáté narozeniny. Opožděně k nim dostane další dárek, dočká se rozšíření. Studie, která je nyní v připomínkovém řízení, ho navrhuje východním směrem, a to jižně od stávajícího objektu jízdárny, a dále směrem jižním. 

 

Studii vypracovala Romana Michalková, autorka vítězného návrhu urbanisticko-krajinářské soutěže Revitalizace lokality bývalých jezdeckých kasáren v Prostějově. Lokalita, kterou řeší, je v přímé vazbě na stávající areál botanické zahrady. Podkladem pro zpracování studie byla také sbírková koncepce botanické zahrady vyhotovená Liborem Marčanem v prosinci 2023.  

„Východní rozšíření se týká jízdárny, kde by mohl vzniknout nový vstup do zahrady. Stávající budova bude v části adaptována pro potřeby botanické zahrady, zahrnuje v sobě toalety, pronajímané prostory (kavárna, malý sál) a zázemí pro výuku. Vedle jízdárny je možné plochu využívat pro občasné trhy.

Jižní rozšíření je zamýšleno v tématu venkovská zahrada. Na ni bude navazovat pěstitelské zázemí, což představuje plochu pro provoz zahrady – sklad nářadí a techniky, kompost a odstavnou plochu pro mechanizaci či prostor pro zoo koutek. V samotném jihu je vyčleněna plocha komunitních zahrad,“ popsal návrh náměstek primátora Jiří Rozehnal.  

V zahradě by podle jeho slov mohla přibýt i voliéra pro drobné ptactvo, v jihu areálu je navržen skleník.