Myšlenkou vlastní rozhledny se majitel Běleckého Mlýna a zámečku nad ním Richard Benýšek zabývá už patnáct let. Původně měla být replikou té, která kdysi stála na Velkém Kosíři, nakonec ale bude z pozinkované oceli. Návštěvníkům nabídne nejen pohled do kraje, kterému budou vévodit Hostýnské vrchy, ale i možnost zapsat vlastní meteo pozorování. Výstavbu rozhledny bude Benýšek financovat z vlastních zdrojů.

 

„Původně jsme si navrhli dřevěnou repliku rozhledny Klubu českých turistů, která stávala na Velkém Kosíři, a přidali funkci meteorologické hlásky. Našli jsme původní plány, které jsme okopírovali, i lokalitu, kde měla stát. Nachystali jsme si řezivo z našeho dřeva a začali stavět. Jenže jsme poté měli jiné starosti a stavba nebyla prioritou. Jak ukázal čas, bylo dobře, že nestojí, protože by dopadla špatně. Tu původní napadly houby a datli a po deseti letech na ni byl zakázán vstup. Což se potvrdilo i na Kosíři, kde je koncepčně postaveno něco úplně jiného, ale také ze dřeva. A rozpadlo se to,“ popsal začátky nápadu Benýšek.

Nechal tedy vypracovat nový projekt, kde je materiálem nezničitelná pozinkovaná ocel. „Je to samozřejmě zase kopie původní rozhledny, jen nahoře přibyl ochoz a větší stříška.  Zajímavostí je i nápad, který si přivezl z Bad Ischlu: „Nahoře bude meteo. Návštěvníci, pokud budou chtít, mohou zapisovat aktuální stav počasí.“

V současné době hledá řemeslníka, který by si na realizaci troufl. „Není úplně jednoduché tohle vyrobit, chce to zkušenosti a preciznost. Tak uvidíme,“ konstatoval s tím, že právě výroba je otázkou zdárného dokončení projektu.