Marcela Župková je náměstkyní primátora Prostějova druhým rokem. V gesci má mimo jiné sociální oblast a otázky bydlení, takže je velmi vytížená. Jak říká, odjakživa je jí blízký kontakt s lidmi a tak se ráda ujala nejen setkání se seniory – jubilanty, ale i možnosti oddávat zamilované páry. Oddala již desítky párů nejen v obřadní síni prostějovské radnice, ale i na nejrůznějších místech našeho regionu.

Není to ale tak, že snoubenci projeví zájem se vzít třeba na Bouzově a oddávající jim vyhoví. „Můžeme sňatky posvěcovat pouze na katastrálním území Prostějova nebo tam, kde nemají obřadní síň. Já jsem oddávala   třeba v prostorách hotelu Plumlov, který spadá pod Mostkovice. Přítelkyni, jejíž dcera se chtěla vdávat na zahradě jejich domu, jsem vyhovět nemohla,“ vysvětluje náměstkyně, podle které mají  toto privilegium pouze senátoři a poslanci příslušného obvodu.

Její zatím „nejstarší“ svatbou byli snoubenci důchodového věku mající přes šedesát let. „V poslední době se berou hodně moji vrstevníci, tudíž padesátníci, ale to už jsou většinou druhé sňatky. Často se mi stává, že se i dojmu, nejvíce pak při tom, když začne ženich štěstím plakat. To je potom hodně silné.... Mám radost, když se někdy s manželi potkám a oni se ke mně hlásí, což je pro změnu velmi milé. Občas mě stejně mile překvapí skutečnost, že oddávám děti mých spolužáků a známých a po letech se potkáme.“

Za nejhezčí místo pro svatbu považuje Marcela Župková prostějovskou radnici a poté nejrůznější místa v přírodě, byť tam oddávat nemůže. „Asi nejzajímavější nad přehradou u autokempu v lesíku, na chatě na přehradě, na zahradě rodinných domů, v restauraci Lázně na zahrádce u terasy a na již zmíněném hotelu Plumlov, kam jedu moc ráda, protože majitelé mají vždy svatbu nádherně připravenou a jejich květinová výzdoba i tabule jsou pastvou pro oči,“ říká.

Za nejdojemnější zážitek považuje Marcela Župková zlatou svatbu: „Bylo krásné a moc dojemné vidět dva lidi, kteří spolu v lásce a pohodě prožili neuvěřitelných padesát let.“