Už se to stává pomalu zvykem. Každý týden magistrát, potažmo pracovníci společnosti FCC Prostějov řeší úklid zaneřáděného prostoru okolo kontejnerů na komunální nebo tříděný odpad. Tu se černá skládka objeví na Husově náměstí, jindy na Sídlišti E. Beneše, výjimkou není přímo centrum města, úklid nepořádku okolo popelnic stojí peníze a čas i při obdobných problémech v okrajových částech Prostějova.

„Tvoření takzvaných černých skládek je dlouhodobým problémem našeho města. Musím ale říct, že v posledních dvou letech se nám daří zjišťovat původce tohoto nepořádku, a to hned v různých lokalitách. V mnohých případech nám pomohly instalované kamery, jindy se zase projevila dobrá práce okrskových strážníků, kteří na základě informací od občanů původce černých skládek brzy vypátrali. Ale i tak stojí úklid těchto nepořádků blízko kontejnerů město nemalé peníze a je to podle mého názoru zcela zbytečné. Lidi by se měli naučit pořádku, doma by si takový binec určitě neudělali,“ nebere si servítky Jiří Pospíšil, první náměstek primátora Statutárního města Prostějova.

Ovšem nad tím, co se na konci dubna objevilo v ulici Marie Pujmanové, zůstává už opravdu rozum stát… U kontejneru na obnošené šatstvo a oděvy vznikla hromada nepořádku, většinou šlo o oblečení, některé uložené do pytlů, jiné pohozené jen tak samostatně. „V ulici Marie Pujmanové máme s podobným zakládáním černých skládek u kontejnerů už dlouhodobé problémy. Tentokrát jde však o kontejner soukromé společnosti. Ten binec ale i tak musíme uklidit a zaplatit z městských prostředků. Kontejner je sice soukromý, ale stojí na městském pozemku,“ objasnil Pospíšil a pokrčil rameny: „Někteří občané se pořádku zřejmě opravdu nenaučí…"