Česká republika se opět po koronavirové stopce otevírá. Pomalu, ale přece. Pro některé obchodníky však přesto šlo o velmi mizerný podzim. Své podnikání museli přerušit nebo alespoň omezit, z médií navíc vycházely téměř neustále negativní zprávy, které jen posilovaly skepsi. A příliš k „pohodě“ nepřispěla ani rozhodnutí vlády, která byla značně nepředvídatelná. O tom, jak uplynulé měsíce prožívala, se pro PROSTĚJOVSKÝ Večerník rozhovořila Jana Petříková, majitelka a spoluzakladatelka prostějovské palačinkárny. Popsala, proč měla vlastně štěstí v neštěstí, jak některá opatření vnímala. A také prozradila, co říká na kompenzace ze strany státu.
* Jak hodnotíte uplynulé měsíce, to, že jste musela mít – ne vlastní vinou – zavřeno? To vás asi muselo naštvat…
„Tak naštvat… Spíše mě naštvalo to, že při první vlně všichni od státu dostali kompenzaci. A to i lidé v profesích, které stejně uzavřené nebyly. Teď ji naopak nedostávají ani ti potřební. Na jaře se zkrátka dalo všem. I těm, kteří to potřebovali, měli zavřeno. K naštvání pak je, že třeba syn nemůže do školy. Chodí do 2. ročníku na střední a sedí doma. Hospody jsou přitom nově otevřené.“
* A jaká je tedy u vás situace?
„Mě to nezruinuje. Osobně je mi ale líto třeba krásných hospod na náměstích, které mají až patnáct zaměstnanců. Ano, těch je mi hodně líto. Stejně tak je mi líto nových kaváren v Prostějově. My naopak za osm let mámě stabilní klientelu. Nějak tím proplujeme. Snažíme se bojovat, nikdy jsem nesložila zbraně. Zavřeli jsme za celou dobu jen na jeden jediný den, prodávali jsme přes okénko, dělali jsme vánoční balíčky nebo vaječný likér. Našli jsme si díru na trhu. Pořád mám rutinu – vstanu, jdu do práce a prodávám.“
* O kolik palačinkárna dle vašeho odhadu přišla?
„Propad je u nás hlavně v tom, že nevyšly akce, kde jsme měli prodávat. Tam jsme hodně ztráceli. Palačinkárna v běžném prodeji přišla o nějakých 50 procent, jsme tedy zhruba na kladné nule. Ztráty jsou tak především na akcích, které byly zrušené.“
* Vrátím se ještě ke státním kompenzacím. Ty jsou nyní 500 korun na den. Jak tuto částku vnímáte?
„Tak hloupé je, že vláda původně dávala všem, později kompenzaci mnoho živnostníků nevidělo. Bojím se 3. vlny, ta už by byla katastrofální. Já tedy úplně nebrečím, může být ještě hůř. Vadí mi, že nyní nikdo z gastroprůmyslu nedostane úvěr v bance. Jsme prokleté odvětví. A rozdíl u té částky je, když ji dostanu já, která zaměstnávám jednoho člověka, nebo firma o desítkách zaměstnanců.“