Tady by se dalo napětí krájet! V polovině tohoto týdne se všichni zájemci o studium na středních školách dozvědí výsledky přijímacích zkoušek. Na Prostějovsku funguje celkem 49 základních škol, z nich však jednoznačně vyniká jedna jediná. V minulosti si jak v češtině, tak i v matematice u přijímaček nejlépe vedli žáci Masarykovy jubilejní ZŠ a MŠ z Horního Štěpánova. 

 

Data o úspěšnosti jednotlivých škol byla zveřejněna na serveru www.prijamcky.ai. Na něm lze mimo jiné dohledat i to, že v porovnání s celostátním průměrem žáci z Prostějovska zaostávají. Celkově mají u přijímaček o 5,43 % horší výsledky než celostátní průměr, v matematice na tom dosud byli dokonce o 6,26 % hůře než průměrný uchazeč. 

To však rozhodně neplatí pro žáky z Horního Štěpánova. Ti v předchozích letech v obou předmětech doslova excelovali. „Je to díky dlouhodobé a kvalitní práci paní učitelky českého jazyka a pana učitele matematiky,“ uvedla ředitelka školy v Horním Štěpánově Pavla Popková, která školu vede od roku 2002.

Zveřejněná čísla se týkají let 2017 až 2023. „Jak to bude letos, zatím netušíme, dozvíme se to už brzy. Samozřejmě všichni držíme našim žákům palce a jsme zvědaví, jak to dopadne,“ reagovala Popková.

V přehledu nejúspěšnějších „základek“ zaujme fakt, že přední místa téměř výhradně obsadily menší vesnické školy. Z těch prostějovských jim mohla konkurovat pouze základní škola zřízená při Cyrilometodějském gymnáziu.

Z toho lze vyvodit, že k dobrým studijním výsledkům u žáků kromě ostřílených kantorů zřejmě nahrává i prostředí vesnice, kde se všichni znají a jsou zvyklí problémy řešit osobně.

 

* Nejúspěšnější ZŠ při přijímačkách SŠ z matematiky

1, Masarykova jubilejní ZŠ a MŠ Horní Štěpánov 56,65 %

2, Cyrilometodějské gymnázium, ZŠ a MŠ v Prostějově 48,67 %

3, ZŠ Zdeny Kaprálové a MŠ Vrbátky 46,68 %

4, ZŠ a MŠ Ptení 45,04 %

5, ZŠ a MŠ TGM Brodek u Konice 44,31 %

 

* Nejúspěšnější ZŠ při přijímačkách SŠ z českého jazyka

1, Masarykova jubilejní ZŠ a MŠ Horní Štěpánov 67,29 %

2, Cyrilometodějské gymnázium, ZŠ a MŠ v Prostějově 62,58 %

3, ZŠ a MŠ TGM Brodek u Konice 60,98 %

4, ZŠ a MŠ Čelechovice na Hané 58,53 %

5, ZŠ a MŠ Ptení 57,70 %