Další z velkolepých akcí letošního roku, který je v našem městě věnován Jiřímu Wolkerovi, se konala v sobotu odpoledne na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově. Připomněla romantické časy starého mocnářství včetně nezbytného flašinetáře, dam v nádherných róbách, dobového koncertu či vojska. Nechyběly ani verše a dopisy básníka, jenž miloval svět a pro spravedlnost jeho chtěl se bít...

„Akci měla opět v gesci ostravská agentura Gryff, která pro nás zajišťovala již řadu programů, mimo jiné i masopust. Jsou to profesionálové a celé pásmo měli perfektně zpracované,“ sdělila pro Večerník první náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová. Zatímco šéf agentury Marek Tichý provázel programem na náměstí, Milada Sokolová zájemcům ukázala ražbu pamětních mincí s básníkovým portrétem. „Stačí, když vyplníte krátký test z jeho života a za odměnu si ho v této podobě můžete odnést domů,“ vysvětlovala a také předváděla. Mince bude dalším ze suvenýrů, které si návštěvníci budou moci z našeho města odvézt.

Na náměstí byly také stánky s  občerstvením a upomínkovými předměty, na své si přišly i děti, pro které byly nachystány dobové hry. „Vždycky si vzpomenu na svého dědečka, který s Jiřím léta kamarádil. Vyprávěl o něm spoustu historek, zažili spolu neskutečné věci. I proto mám vše kolem Wolkera moc ráda,“ nechala se slyšet paní Květa při poslechu tematického pásma.

Další oslavou Wolkrova roku bude 24. května tematická Muzejní noc, básníkovi pokračovatelé se představí na divadelním festivalu MEDart a Sovičkiádě, v Duze bude k vidění výstava plakátů k jednotlivým ročníkům Wolkrova Prostějova. „Program máme zajištěn až do září, kdy zájemce pozveme na komentovanou prohlídku Po stopách Jiřího Wolkera,“ doplnila Milada Sokolová.