Již několik let se zástupci národopisného souboru Pantlék  v polovině května vydávají do Prahy na Navalis – nejslavnostnější a nejdůstojnější slavnost patrona vodáků svatého Jana Nepomuckého, který je výrazně uctíván v mnoha zemích světa. Narodil se mezi lety 1340 a 1350 v Pomuku, dnešním Nepomuku, zemřel 20. března 1393 v Praze. Byl generálním vikářem pražského arcibiskupa, později uctívaný jako svatý Jan Nepomucký, mučedník katolické církve a jeden z českých zemských patronů.

 

Letošního 16. ročníku slavnosti se zúčastnilo velké množství návštěvníků nejen z České republiky, ale i jiných států. Němčičtí do Prahy přijeli v plné parádě se slavnostními kroji. Po prohlídce hlavního města se vydali na Pražský hrad, aby mohli sledovat zdobení koní spojené s žehnáním. „Slavnostní mše svatá se konala v chrámu svatého Víta za účasti spousty krojovaných z Kunovic, Strážnice, Němčic nad Hanou a různých částí Čech. Nejdříve se po stranách oltáře postavili zástupci všech vodáků z Itálie, Chorvatska, České republiky a jiných společenství, kterým je Jan Nepomucký patronem. Poté následoval nástup hradní stráže a vyšel průvod kněží v čele s pražským arcibiskupem Janem Graubnerem,“ popsala vedoucí souboru Jana Otáhalová.

Po slavnostní mši následoval velkolepý průvod z chrámu sv. Víta na Karlův most. „Nás velice překvapilo pozvání naší členky Jany oděné ve slavnostním kroji s pantlékem. Spolu s vedoucí souboru z Kunovic doprovázela v kočáře kardinála Dominika Duku. Byla to pro nás obrovská čest,“ dodala.

Na Karlově mostě byla pronesena modlitba a do řeky bylo vhozeno pět hvězd. Chytili je otužilci, kteří vytvořili symbolický kruh. Poté následovala plavba regat a seskok parašutistů a závěr patřil koncertu na Vltavě.