Dvěma levharty opět po několika měsících prázdnoty ožil výběh levhartů v zoo na Svatém Kopečku. Na nějakou dobu je osídlil sourozenecký pár levhartů čínských. Levhartí dvojčata přicestovala na Hanou z Liberce, kde se narodila. „Máme je pouze zapůjčena do doby, než pro ně koordinátor chovu najde nový domov a než naše zahrada znovu získá levharty mandžuské, na jejichž chov se specializuje,“ prozradila zooložka Jitka Vokurková.

Dříve se potkávali

Čínští levharti se od téměř vyhynulých levhartů mandžuských liší mohutnější postavou, tmavším oranžovo-cihlovým zbarvením a většími rozetami (tmavými skvrnami). I tento druh už začíná být ohrožen. „Ve volné přírodě se pohybuje už jen několik stovek těchto nádherných šelem,“ konstatovala mluvčí zoo Iveta Gronská a dodala: „Není bez zajímavosti, že zatímco před několika desítkami let se oba druhy levhartů běžně v přírodě potkávaly, dnes, byť žijí na stejném území, by vzájemné setkání bylo více než náhoda.“

 

Sexuální maniaci

Levhart čínský je sice plaché a samotářské zvíře, v otázce páření se však o něm dá říct, že je to sexuální maniak. Je totiž schopen pářit se až stokrát za den. Samice je pak březí 95 dní a rodí dvě až tři mláďata.

 

Nepřítel člověk

Levhart čínský je noční lovec pohybující se v území vyznačeném močí, výkaly a stopami po drápech. Žije skrytě a nemá přirozené nepřátele. Kromě člověka. Ten ho považuje za škůdce zemědělství a současně různé jeho orgány využívá v tradiční čínské medicíně.