Legendou o Svatoplukových třech prutech se očividně nechali inspirovat v Čechách pod Kosířem. Když tento kníže Velkomoravské říše předával vládu svým synům, vzal do ruky tři vrbové proutky. Spletl je dohromady a nařídil každému z potomků, aby se je pokusil zlomit. Žádnému se to nepovedlo. Pak je rozmotal. Tentokrát je synové přelomili snadno. Podobně ve vesnici pod hanáckým Mont Blancem před soupeřením dávají přednost spolupráci. Naplno se to projevilo uplynulý pátek 24. května během Muzejní noci, na kdy se představitelům Muzea kočárů, Hasičského muzea i zdejšího zámku podařilo domluvit na spolupráci. A fungovalo to stejně dobře jako v případě Svatoplukových prutů.

Obrovský nával panoval zejména v Muzeu kočárů, které připravilo celkem tři prohlídky. Zároveň se pro letošek chlubí novou expozicí nazvanou Kočáry z pohádek a filmů. Lidé tak mohli spatřit mimo mnoha jiného také kočár z pohádky „S čerty nejsou žerty“. „Kdo zavítá na letošní Josefkol, uvidí, jak tento kočár rozložíme a opět složíme. Navíc v něm pojede sama hraběnka Kinská,“ nalákal majitel Muzea kočárů Václav Obr, jenž úchvatným způsobem vyprávěl jedinečné příběhy spojené s jednotlivými exponáty od jejich vzniku, historie, znovuobjevení až k jejich obnově. Mohl tak činit nejen proto, že je všechny podrobně znal, ale hlavně proto, že je sám na vlastní kůži prožil. „Aktuálně opravujeme jediný kočár vyrobený v Prostějově, který v plné parádě představíme na Hanáckých slavnostech,“ prozradil návštěvníkům.

 

Z muzea kočárů se hosté plynule přesunuli do sousedního hasičského muzea stojícího na místě nejstarší továrny na hasičské stříkačky v tehdejším Rakousko-Uhersku založené v roce 1820 Antonínem Smekalem. „Naše muzeum je největší svého druhu na Moravě. Máme exponáty od těch nejjednodušších ručně poháněných strojů přes stříkačky tažené koňským spřežením až po moderní výkonné stroje s benzínovými motory,“ prozradila paní, která vítala zájemce u pokladny.

Relativní poklid pak panoval na nedalekém zámku, kde byly příchozím umožněny prohlídky vlastním tempem bez průvodce. Děti si půjčovaly lucerničky, díky čemuž si vychutnaly, jaké to bylo, když na zámku ještě nebyl zaveden elektrický proud. V každé místnosti byl také připraven celý příběh jednoho předmětu, obrazu či osoby, na něž není při komentovaných prohlídkách čas. Lidé se tak mimo jiné ve studovně mohli dozvědět, že někdejší majitel zámku František Josef II. Silva- Tarouca nebyl ideálním studentem a věnoval se spíše jízdě na koni, plavání a bruslení. Otevřeno bylo i speciálně nasvětlené muzeum Zdeňka a Jana Svěrákových. „Lidé se nám tady postupně courají, nejsou žádné velké skupinky, ale pořád někdo přichází a odchází,“ zhodnotil kastelán zámku Martin Váňa, který se při této příležitosti zhostil role „strážce plamene“ a měnil svíčky v rozžatých svícnech.

Noc muzeí byla v Čechách pod Kosířem úplnou novinkou. „Loni jsme obdobně poprvé pořádali noc kostelů, během níž probíhaly komentované prohlídky zdejšího kostela a na ně navazovaly prohlídky hřbitova v zámeckém parku a veřejnosti běžně nepřístupné zámecké kaple, což navštívilo asi 150 lidí,“ srovnal Váňa, jehož jsme se zeptali, zda se do Muzejní noci pustí i příští rok. „Vše vyhodnotíme a uvidíme. Jako pravděpodobné vidím to, že tuto akci budeme ob jeden rok střídat právě s Nocí kostelů,“ reagoval Martin Váňa.

Kdo bude chtít do Čech pod Kosířem dříve než za rok, ten bude moci už nadcházející sobotu 1. června na tradiční akci u příležitosti Dne dětí.

" target="_blank">