Prostějov se na jeden den stal opět pravým městem módy. V pondělí 20. května proběhly obhajoby maturitních prací žákyň Střední školy designu a módy, oboru Modelářství a návrhářství oděvů v kině Metro 70. Žákyně měly na výběr ze tří maturitních témat: Kubismus, Kouzlo textury a Art deco. Své modely tvořily během 2. pololetí v předmětu Navrhování oděvů pod vedením návrhářky Yvony Leitner.

 

Ve foyer kina Metro 70 prezentovaly výsledné modely na modelkách a komisi předložily zpracovaná portfolia obsahující koncept jejich práce, návrhovou řadu deseti modelů tvořící kolekci na vybrané téma, materiálovou kartu se vzorky použitých materiálů a jejich popisem. Poslední část portfolia tvoří série fotografií, na nichž je zachycený výsledný model.

Každá žákyně si vybírá vlastní modelku a prostředí pro fotografování zhotoveného modelu s ohledem na dané téma. „Žákyně 4. BO pracovaly nejen s tradičními oděvními materiály, ale také využily při své tvorbě netkané geotextilie či plastový obalový materiál,“ upozornila vedoucí Ateliéru design oděvu Dana Šramatá, která po obhajobě žákyním předala památeční placku, jež stvrdila jejich úspěšnou obhajobu.

V následujících dnech žákyně zdárně vykonaly ústní maturitní zkoušky z Dějin výtvarné kultury, Technologie, Anglického jazyka a Českého jazyka a literatury a takto zakončily své čtyřleté studium, které bylo poměrně náročné s ohledem na uzavření škol v době pandemie.

„Už se můžeme těšit na slavnostní předání maturitního vysvědčení, jež proběhne v úterý 4. června 2024 v nové radnici v Prostějově,“ uzavřela Dana Šramatá.