Ty opravdu dobré věci se přenáší z generace na generaci. V regionu to určitě platí o Pohádkovém lese u Dzbele. Oblíbená akce uplynulou sobotu 1. června 2024 zapsala už svůj 30. ročník! Mnozí z těch, kteří do zdejšího tábořiště Borová kdysi mířili ještě jako děti, sem tentokrát doprovodili své vlastní potomky. Letos v doprovodu svých rodičů dorazilo celkem 326 dětí. 

 

Poskládat čepici pro Večerníčka, vyzkoušet si se Soptíkem požární útok, objevit ingredience pro lektvary s Harrym Potterem, poskládat puzzle s Mášou a medvědem, postavit dům s prasátky navzdory zákeřnému vlkovi, vyrazit do akce s Tlapkovou patrolou, prolézt šmoulím tunelem, přiložit pod čertovský oheň, trefit se s Bobem a Bobkem do klobouku kouzelníka Pokustóna, sbírat houby s Křemílkem a Vochomůrkou, pod dohledem královské rodiny se seznámit s pohádkovými dvojicemi a na konec nachytat s hastrmanem ryby.

Tak to byl přesně tucet úkolů, jež čekaly na všechny malé návštěvníky Pohádkového lesa ve Dzbeli. Za to se jim dostávalo odměny v podobně Borovských šišek, které mohli na konci směnit za spoustu nádherných cen. „Stejně jako v předchozích letech jsme letos některá stanoviště zachovali a jiná obměnili,“ konstatoval Bohumil „Pepek námořník“ Novák z SDH Dzbel, jenž akci společně s obcí Dzbel pořádal.

Zatímco loni se u Dzbele sešlo zhruba pět set a předloni dokonce šest set dětí, tentokrát se jich v doprovodu svých rodičů do pohádkového lesa vydalo 326. „Přes noc sprchlo, což asi některé návštěvníky odradilo. Kromě toho to letos vyšlo přesně na Den dětí, kdy se pořádá spousta akcí, navíc nás už v okolí mnozí kopírují. My jsme rádi, že jsme coby organizátoři splnili slib a zase u nás nikdo nezmokl. Pršet přestalo snad přesně se startem akce v osm hodin. Ostatně za těch třicet let nám totiž zapršelo snad jen třikrát,“ zhodnotil Bohumil Novák.

Děti si rovněž mohly užít skákací hrad, dětský jarmark, koňský povoz, hasičskou techniku, ukázku dobových uniforem s historickou vojenskou technikou, lukostřelce či ukázky výcviku psů a požárního útoku. Spolu s myslivci si děti mohly také zastřílet ze vzduchovky. Velkým tahákem pro děti byla i profesionální bubble show s bublinami, jaké nikdo ještě v životě neviděl.

Ve Dzbeli chtějí v tradici podařených akcí pokračovat i nadále. „My nejenže chceme, my dokonce musíme. Poptávka ze strany lidí je taková, že si nemůžeme dovolit v tom přestat. Navíc letos se do příprav stanovišť ve velkém zapojily také děti, takže je skvělé, že máme mezi sebou zapálené nástupce. Pokud tedy budeme zdraví a nic opravdu zásadního se nestane, tak se tu příští rok sejdeme zase,“ uzavřel Bohumil Novák.