Protože dobrých skutků není nikdy dost, v naší „Smetánce“ se rozhodli realizovat projekt na podporu nedalekého zámku Ptení, který ještě nedávno patřil městu Prostějov. Nyní je už ve vlastnictví soukromníka, jemuž, stejně jako nám, není lhostejné naše historické dědictví. Vlastními silami a za pomoci dobrovolníků tak postupně v rámci pravidelných brigád dochází k vyklízení a opravě zámku.

 

Naším úmyslem je vést děti k zodpovědnosti k naší společné historii, ukázat jim jednu z možných cest, jak pomoci, aby takové památky zůstaly i pro další a další generace. Vytvořili jsme proto finanční sbírku v naší mateřské škole, jejímž prostřednictvím se vybralo přes 3 500 korun. Tyto peníze samy děti jely osobně předat vlastníkovi zámku – podle dětí králi Horsetovi. Ten si našeho gesta velmi vážil a těšil se, až díky nám opraví další kousek zámečku. A my měly hřejivý pocit u srdce, že jsme dokázaly pomoci.

Pan král Horset provedl děti zámkem i zámeckým sklepením, paní učitelky své děti ze třídy vtáhly do pohádky O hloupém Honzovi a děti se tak se vzdělávací a prožitkovou hrou dobraly až ke zlatému pokladu, který našly v jedné z historických truhel zámku.

Děkujeme za tuto příležitost stát se lepšími na základě dobrého skutku, také děkujeme, že si děti mohly užít tak nevídaně dobrodružné dopoledne.

Věříme, že takových dobrých duší se najde více a přidají se k pomoci ať už tomuto zámku, či dalším historickým památkám čekajícím na renesanci.

Anna Trefilová, MŠ Smetanova Prostějov