V pondělí 27. května zavítala do Vrchoslavic hodnoticí komise soutěže Vesnice roku. A nestačila se divit. Vrátila se totiž v čase o řadu let zpět, a ještě na jih Čech, protože jí Vrchoslavičtí připravili přivítání ve stylu filmu Zdeňka Trošky Slunce, seno… Na scéně byla Kelišová, maminka v posteli, farář Otík i  zpívající paní učitelka.

Soutěž Vesnice roku se vyhlašuje od roku 1995. Přihlášené vesnice nejprve projdou posouzením v krajských kolech, vítěz postupuje do kola republikového. Vrchoslavice v ní uspěly už v roce 2019, kdy získaly v krajském kole „modrou“ stuhu za společenský život. A tak se přihlásily znovu.

Komisi následně čekaly návštěvy Zahradnictví Laura, farmy ZOD Agrispol, Kubíčkovy zahrady v Dlouhé Vsi, fary a farní zahrady a také sokolovny. Na prohlídku prostor společnosti BUBI v bývalé prodejně potravin a motorestu se vydali i zájemci z řad občanů. „Děkujeme všem, kteří připravili zastavení, program, občerstvení, dekorace a květinovou výzdobu. Každý jednotlivec i jen svou účastí v sokolovně přispěl k báječné atmosféře pohokejového pondělí,“ doplnil starosta Dušan Svozílek. Tak snad to obci opět vyjde a z klání si odnese některou z dalších stuh, nebo rovnou titul Vesnice roku Olomouckého kraje. Tou se vloni staly Čechy pod Kosířem.

Komise ve středu navštívila druhou obec z našeho regionu, která se do soutěže přihlásila podruhé. Vloni Bousín sice nezískal stuhu, ale těší ho titul Vesnická knihovna Olomouckého kraje a titul Osobnost Olomouckého kraje, jímž se pyšní Josef Julínek.