titul Vesnice Olomouckého kraje roku 2024 bojovalo sedm obcí. Kromě Vrchoslavic se do soutěže přihlásily také  obce Bousín, Haňovice, Lazníky, Loučná nad Desnou, Radvanice a Rohle. A právě do Vrchoslavic putovala první cena. Vyhlášení vítěze krajského kola se uskutečnilo ve středu 5. června v budově sídla hejtmanství.

 

Speciálně složená hodnoticí komise to ani letos neměla lehké. Podle jednoho z jejích členů ale vítězná obec zaujala svou prezentací ve stylu Troškovy filmové trilogie Slunce seno: „Ne, že by jim to vyhrál farář Otík nebo Škopková, museli splnit řadu parametrů a dokázat, že si titul zaslouží.“

Starosta Vrchoslavic Dušan Svozílek byl při vyhlašování překvapen. „Vítězství jsme vůbec nečekali. To, že jsme ocenění získali, je zásluha našich skvělých občanů, kteří se zapojují do veškerého dění v obci. Máme úžasný, bohatý spolkový život, na který jsme velmi pyšní. To je ten největší dar,“ konstatoval s úsměvem.

Kromě „zlaté stuhy“ za vítězství v krajském kole soutěže se Vrchoslavice mohou těšit na odměnu od hejtmanství v podobě čtyř set padesáti tisíc korun. Obec na druhém místě obdrží dvě stě tisíc korun a obec na třetím místě dostane sto tisíc korun.

Veškerá ocenění budou známa až na slavnostním vyhlášení krajského kola soutěže, kde zároveň bude vítězné obci předána „zlatá stuha“. To se bude konat 9. srpna přímo ve Vrchoslavicích. Vítězná obec pak v září pojede do Uherského Hradiště, kde se koná celostátní kolo.