Bývalý areál mlýna v Hradčanech-Kobeřicích se  7. až 9. června proměnil v ráj milovníků motocyklových a automobilových veteránů. Ale nablýskané a renovované stroje nikdo nepozval, šlo totiž o patinovky a bastly, stroje v původním stavu a v různých kutilských úpravách. Organizátor Petr Burian alias  Kenny pořádal sraz už pošesté.

„Je to tradiční netradiční sraz. Po roce zase rokujeme o tom, kdo, kde, kdy, co a za kolik vytáhl stroj někde ze sklepa či stodoly a přivedl ho k životu. Sraz je více o lidech než o motorkách nebo autech,“ vysvětlil s tím, že podle nepsaného pravidla účastníci musí přijet po ose. Setkání začal před lety organizovat proto, že pro něj má větší kouzlo zachovalý originál. „Pro mě je cennější člověk, který jezdí na motorce, byť s nějakými nedostatky, než aby stroj byl pinktlich udělaný, stál na výstavce a nejezdilo se na něm,“ dodal.

 

Na letošním srazu čekal bohatý program, výstava strojů, živý koncert kapely D.U.B., přednáška plukovníka ve výslužbě Michala Dlouhého o historii četnictva a Četnických humoreskách a také Kennyho přednáška o cestování po Route 66 se starým Dodgem. „Jsme tady letos už popáté a bereme to jako dovolenou. Zajímaví lidé, ještě zajímavější stroje a nádherné prostředí. Fakt parádní relax,“ netajila se skupina mladých, kteří dojeli z Luhačovic.

„Relaxovat“ podle Kennyho přijelo na 150 strojů z Čech, Moravy, Slovenska a Polska. Jejich majitelé si domů odvezli pamětní list a nezbytnou samolepku.