Pokud by Santa Claus, který naděluje dárky v zemích, kde neznají Ježíška, potřeboval obměnit pohon svého vozového parku, může se obrátit na Svatý Kopeček. V naší hanácké zoo se totiž narodilo hned osm sobích mláďat.

 

Odchov tolika mláďat najednou je u sobů chovaných v zajetí naprostá rarita. Dosud největší zaznamenaný počet rekord bylo šest mláďat, který shodou okolností držela také svatokopecká zoo. „Sobi jsou chovatelsky velmi náročná zvířata, proto jsme rádi, že se jim v naší zoo daří,“ uvedla zooložka Eliška Veselá a dodala: „Jsme rádi, že všechna mláďata, která se narodila v průběhu května, se mají k světu a dobře prospívají.“

Hrdým otcem je mladý samec zvaný Venca Hantec (Venca po tátovi, Hantec po rodném městě), který přišel olomoucký chov posílit z Brna. A jak vidno, na Hané se mu evidentně daří, když loni na podzim dokázal obskočit hned osm samic.

„Těší nás, že tento samec netrávil říji sám a svou pozornost věnoval nejedné samici. Jeho skandinávské srdce taje patrně díky příměsi Brna a Olomouce,“ konstatovala svatokopecká zooložka Veselá.

Oktet čerstvých sobích mláďat tvoří čtyři kluci a čtyři holky. „Pokud o ně neprojeví zájem Santa pro své spřežení, zůstanou samičky pravděpodobně na Hané, ale u kluků je téměř jisté, že půjdou šířit seversko-hanácké geny do některé ze světových zahrad,“ prozradila mluvčí zoo Iveta Gronská.

Chov sobů polárních je velice náročný. Tato arktická zvířata jsou velmi náročná na stravu. Na Hané jsou krmena granulemi pro dostihové koně v největší zátěži, zřejmě proto se jim tu tak daří. Na Svatém Kopečku se od roku 1994, kdy zde začal chov sobů, narodilo už 118 mláďat těchto severských zvířat.

Co jste možná nevěděli

Sobi žijí za severním polárním kruhem, kde teploty dosahují až -50 °C. Mají široká kopýtka umožňující chůzi na ledu, sněhu i v bahnu. Sobí kožešina chránící před mrazy je hustá natolik, že se její jednotlivé chlupy ani nedají od sebe oddělit, aby bylo vidět kůži. Říje probíhá většinou v říjnu, v jejím období samci přestávají přijímat potravu – mohou zhubnout až o čtvrtinu své tělesné hmotnosti a projevují se velkou agresivitou. Sobi jsou také oblíbenou pochoutkou vlků.