Součástí Bousína jako přidružená obec jsou od roku 1960 Repechy. Obě vesničky jsou nevelké, dohromady mají 134 stálých obyvatel. Přesto, nebo možná právě proto, se tady pořád něco děje. O jejich účasti v soutěži Vesnice roku jsme ve Večerníku psali nedávno, dnes se budeme věnovat tomu, co zde spojuje všechny generace. A to jsou dobrovolní hasiči, od jejichž založení vloni uplynulo 95 let. Skvěle je reprezentují tři sportovní družstva, a sice malí hasiči, dorost a ženy. 

Děti a dorost sbírají body v Okresní dětské lize Prostějovska, ženy ve Velké ceně Prostějovska a v Olomoucké noční lize. Družstvo žen je jedno z prvních, které vyšlo z ODL a z dorostu přešlo plynule do žen. „Naši nejmenší jsou skvělá parta, běhají spolu ve stejném složení už několikátou sezónu. Jsou sehraní, navzájem si věří a vědí, co od sebe můžou čekat a vzájemně se respektují. Umí táhnout za jeden provaz, což se ukazuje na jejich výsledcích. V Lipové v prvním kole dosáhli krásného rekordního času, oba terče srazili ve shodném čase 13,47 a tím získali zlato. V Otinovsi se taky zadařilo, s časem 14,58 obsadili druhé místo,“ říká místostarostka Bousína a zároveň duše hasičů Dana Minxová.

 

Dorost podle jejích slov v letošním roce závodí se změnou dvou závodníků. Pochvala patří i jim, jsou zapálení, bojují o každý bod a i jim se to daří. „V Lipové za čas 12,73 brali druhé místo a v Otinovsi za čas 14,15 místo třetí,“ vypočítává.

Jak říká, má velkou radost, že se děti daří trénovat. „V podstatě se nám vrací v jejich úspěších náš čas, který jim věnujeme. A že ho není málo. On se každý umí vymlouvat, ale všichni toho máme moc. Jenže čas je nejlepší, co jim můžeme dát. A to, jak jsme na ně pyšní, jakou z nich máme radost, to asi ani nemusím povídat. Třeba ty ženy, holky, slečny. Začínaly jako družstvo malých a dnes jsou z nich studentky, většina je na vysokých a středních školách a i ony si svůj čas dokážou naplánovat tak, aby se sešly a domluvily a byly spolu. Hodně z nich si i často najde svoje ‚životní parťáky‘ se stejným koníčkem a vzájemně se podporují,“ doplňuje Dana Minxová. 

Dne 2. září 2023 zdejší pořádali soutěž v požárním útoku „Bósinská zatáčka", která je zapojená v Okresní dětské lize Prostějovska. V Lipové byla vyhlášena nejlepším závodem Okresní dětské ligy 2023, což v obci způsobilo všeobecné nadšení: „Moc nás to těší. Je to ocenění všem našim hasičům a spoustě našich příznivců a přátel, kteří nám pomáhají. Jsme za ně rádi, i oni jsou součástí našich úspěchů,“ poděkovala Minxová závěrem.