Tohle bude velká škoda. Fungování zřejmě nejznámějšího spolku dobrovolníků v našem regionu se v dohledné době uzavře. Nedávno padlo rozhodnutí, že Spolek Plumlovských nadšenců se do pořádání dalších akcí pro veřejnost již pouštět nebude. Ještě předtím však chce oslavit 20 let své existence.

Spolek Plumlovských nadšenců se dal dohromady v roce 2006. Od počátku se jeho členové snažili, aby na místní zámek nechodili jen místní, ale i lidé ze širokého okolí. Zároveň chtěli ukázat, že kultura jde dělat dobrovolnicky a s nadšením. To se jim nepochybně dařilo. Do povědomí široké veřejnosti se spolek zapsal pořádáním akcí, při nichž se kloubilo nadšení dobrovolníků a ochotnických herců s vystoupením profesionálních muzikantů. Jako příklad řadu let sloužilo Vinobraní na zámku, velké oblibě se též těšil Pohádkový les v kempu Žralok. Loni se k větším akcím připojily také Pivní slavnosti, které se letos konaly podruhé. Nepochybně nejnavštěvovanější akcí bylo od samotného počátku Pálení čarodějnic. To se původně konalo na plumlovském zámku, později se přesunulo rovněž do kempu Žralok. Tam do večerního programu nadšenci v posledních letech zvali mnoho kapel zvučných jmen, na něž pravidelně dorazily tisíce lidí.

Nedávno však padlo rozhodnutí, že činnost spolku se výrazným způsobem omezí. „Poslední velké akce budeme pořádat v roce 2026. Časy se mění, nést finanční odpovědnost za takto nákladné záležitosti v rámci dobrovolnického spolku je nadále neudržitelné. Dnes se dotovaná kultura dělá na náměstích zadarmo. Tomu my, kteří nejsme příjemci žádných dotací, prostě nemůžeme konkurovat,“ vysvětlil Marek Otruba, jenž rovněž připustil, že stálí členové stárnou a mezi mladšími se velmi složitě hledá náhrada. „Vlastně se tomu ani nedivím, pro vlastní děti jsme fungovali jako odstrašující příklad. Jen těžko se najde někdo, kdo by chtěl přípravě akcí věnovat tolik svého volného času i energie,“ dodal Marek Otruba s tím, že spolek chce naplno fungovat ještě do konce roku 2026, pak své působení výrazně omezí. „Maximálně budeme i nadále pořádat plesy,“ uzavřel Marek Otruba.