Znáte význam sousloví „fronta jak na maso“? Pokud ne, tak jste ho mohli naplno odhalit během uplynulé soboty 19. října na nádvoří zámku v Plumlově. Při veleoblíbených zabijačkových hodech se tu však nestály fronty pouze na vařené maso z kotle, ale také na jitrnice, jelita, prejt, klobásy, tlačenku, škvarky či bílou i červenou zabijačkovou polévku zvanou „prdelačka“. Zájem byl opět enormní a překonal i loňský rekordní ročník.

Vepřové hody na plumlovském zámku mají dlouhou tradici. „Už je to hodně přes deset let, co jsem požádala Ivana Mirgu z místního rodinného řeznictví, zda by přímo na nádvoří udělal klasickou vesnickou zabijačku. Takže tu tehdy viselo a porcovalo se prase. To už teď bohužel není možné, nicméně opět se potvrzuje, že zájem o zabijačkové pochoutky je mezi lidmi obrovský,“ prozradila asistentka kastelána zámku Kateřina Jenešová, podle níž je letošní návštěvnost zřejmě nejvyšší v historii.

Na jednotlivých stáncích, od nichž se táhly dlouhé fronty, se opravdu měli co otáčet nejen členové rodinného řeznického klanu Mirgů, ale i mnozí další. Kromě voňavých lahůdek a nádherného podzimního počasí přispěla k velice příjemné atmosféře také kapela Romantica v čele s Romanem „Pytlíkem“ Doleželem a jeho hosty Tomášem Somrem a Janem „Hansem“ Jiříčkem. Ostřílená hudební skvadra doplněná i o mladou krev si své živé vystoupení užívala snad s ještě větší chutí, než s jakou si lidé pod nimi dopřávali mastné dobrůtky.

„Co nás sem přivedlo? Samozřejmě že hlad,“ shodla se muzikantská i manželská dvojice Pavel a Zuzana Kožňárkovi známí z kapely Novios, kteří se o akci dozvěděli od svého kamaráda.

Na akci dorazili i s obřím labradorem. Celé to tak evokovalo situaci ze známé české komedie, kdy se Vladimír Menšík s Jiřím Sovákem vsadili o týdenní práci pokojské v hotýlku, že sní víc chodů než Sovákův bernardýn Bohouš. Troufl by si Pavel podobnou sázku se svou ženou také uzavřít? „Po pravdě řečeno, nejvíc z nás tří toho sním asi já,“ překvapila usměvavá Zuzana Kožňárková, která si to může dovolit, neboť je neustále v pohybu.

Další veřejnou akcí v režii plumlovského Řeznictví Mirga bude předvánoční prodej, který proběhne před Vánoci v prostoru za nákupním střediskem Coop. Už nadcházející sobotu 26. října se však přímo na plumlovském zámku budou konat Hubertské slavnosti, během nichž se návštěvníci mohou mimo přehlídky psů či dravců těšit také na mysliveckou kuchyni.