Záměrem podpořit místní pivovary se vedení Prostějova zabývalo již delší dobu. Když povodně, které se prohnaly i Prostějovskem, zrušily tradiční dožínky, bylo rozhodnuto. Místo nich se v sobotu odpoledne v Kolářových sadech konal nultý Prostějovský Oktoberfest.  Slavnostně ho zahájil primátor František Jura naražením oktoberfestové bečky. Návštěvníky čekala nabídka lokálních potravin a také hudební vystoupení Gabriely V. G. s kapelou a Elán Haná revivalu. 

František Jura bečku narazil spolu se zástupci pivovarů Jadrníček, Axiom Brewery, Velkorakovského minipivovaru a Pivovaru Ječmínek. „Za šest let svého působení na pozici primátora jsem měl možnost se setkat s celou řadou živnostníků a navštívil i jejich provozy, včetně těch pivovarských. Vždy jsem říkal, že si zasloužíte naši podporu, a já věřím, že tímto jsme to oficiálně nastartovali. Že z tohoto Oktoberfestu uděláme tradici, ke které přidáme v daleko větší míře regionální potraviny. Takže ještě jednou děkuji všem a prosím, vypijte všechno!“ uvedl ve svém projevu Jura.

Zástupci jednotlivých pivovarů pozvali přítomné ke svým stánkům, kde se mimo jiné čepovaly speciality jako višňové či kaktusové pivo. „Jsem staromilec, já si na příchutě a experimenty nepotrpím, takže klasika to vyhrála,“ svěřil se Večerníku jeden z návštěvníků.

Další ocenil i připravenost organizátorů na případné změny počasí. „Jsou tu velkokapacitní stany, kdyby náhodou něco, je se kam schovat. No a sedět je taky kde, což je prima,“ doplnil Mirek John. Tomu vadily jen dlouhé fronty u stánků. „Jsme tady ve čtyřech, takže tři pijí a čtvrtý stojí frontu. Žízní neumřeme,“ smál se.

Festival doplnila i vystoupení regionálních hudebníků. Z Konice přijela s kapelou Gabriela V. G. a potěšilo i vystoupení kapely Elán Haná revival.

Vstup na Prostějovský Oktoberfest byl zdarma.