I letos byla součástí podzimní výstavy Flora Olomouc soutěž Flora košt Grand Prix 2024. Pěstitelé z celé republiky do ní přihlásili 331 vzorků toho nejlepšího, co se jim podařilo vyrobit. V soutěži tradičně bodovali Luboš Karafiát starší a Luboš Karafiát mladší, kteří jsou zároveň dlouholetými degustátory. Navíc jejich hruškovice z roku 2022 získala titul Šampion Grand Prix 2024.

Jednapadesát degustátorů tvořících třináct komisí čekal těžký úkol. Vyhodnotit nejlepší z 331 vzorků. I letos byla tradičně nejvíce zastoupena slivovice, a to 74 vzorky. Nejstarší z nich pocházela z roku 1999, letos tedy oslavila pětadvacetiny.

Degustátoři u přísně anonymních vzorků posuzovali čistotu, intenzitu, harmonii, kvalitu, typičnost a jemnost chuti, vůni a celkový dojem z destilátu.

Karafiátovi si odnesli první cenu za broskvovici z roku 2023 a hruškovici s datem „narození“ 2022. Za druhý destilát si nakonec domů odvezli i absolutní vítězství a titul Šampion Grand Prix 2024.

Luboš Karafiát starší navíc obdržel velké poděkování nejen za skvělé destiláty, které už desetiletí produkuje, ale i coby nestor degustátorů na nejrůznějších soutěžích.