V sobotu 5. října dopoledne byl v parčíku v Dolní ulici odhalen pomník  Pocta Českému čtyřlístku. Jsou na něm znázorněni Josef František, Matěj Pavlovič, Wilhelm Kosarz a Josef Balejka.

Piloti a kamarádi, kteří za druhé světové války působili v perutích RAF, si říkali Český čtyřlístek. Že se na jejich statečnost ani po desetiletích nezapomíná, dosvědčuje pomník odhalený u příležitosti 110. výročí narození jednoho z nich. Josef František, rodák z Otaslavic, se v ten den dočkal i dalších poct.

Pamětní desky jsou dílem akademického sochaře Miroslava Zvonka, který jich na přání Klubu vojenské historie Otaslavice vyrobil už pět. Jsou umístěny v Kentském Muzeu Bitvy o Británii v Hawkinge ve Velké Británii, v Otaslavicích, Valašských Kloboukách a Vlkonicích.

Slavnostnímu odhalení pomníku byla přítomna řada významných hostů, mimo jiné blízcí pilotů, zástupci armády, vojenských veteránů a také vedení Prostějova, zastoupené primátorem Františkem Jurou a náměstkem Milošem Sklenkou.

Další část programu oslav čekala přítomné v Otaslavicích, kde byl slavnostně odhalen pomník Josefa Františka u vjezdu do obce, uskutečnila se však i řada dalších akcí. „Nepřízeň počasí bohužel neumožnila průlet gripenů ani seskok parašutistů,“ posteskl si předseda otaslavického klubu Vladimír Ambros.