Tak je to dojednáno. Olomouckému kraji bude následující čtyři roky vládnout hnutí ANO společně s uskupením SPD, Trikolora, PRO a Svobodní, kterou do voleb vedl Radim Fiala (SPD). Uplynulou sobotu 28. září o tom informoval volební lídr ANO Ladislav Okleštěk, jenž se s Radimem Fialou dobře zná nejen z Prostějova, ale také z Poslanecké sněmovny. Někdejší starosta Výšovic by se tak po čtyřech letech měl vrátit také do hejtmanského křesla.

 

Přestože jednání o podobě budoucí koalice, která bude vládnout Olomouckému kraji, se rozběhla ihned po oznámení výsledků voleb, trvalo bezmála celý týden, než byla oznámena definitivní podoba koalice. 

Současný poslanec a zřejmě také nastávající hejtman dle svých slov jednal se zástupci všech stran, které v krajských volbách uspěly. Jako první odchod do opozice ohlásili Starostové pro Olomoucký kraj a uskupení Spojenci24. Naopak největší shodu ANO našlo s uskupením SPD, Trikolora, PRO a Svobodní. „Tato koalice byla nejúspěšnější v jednání s námi a my s nimi hodláme v následujících čtyřech letech v Olomouckém kraji spolupracovat. Věřím, že spolupráce bude přinášet ovoce, protože jsme nenašli žádné rozporuplné body,“ vysvětlil tuto volbu Ladislav Okleštěk, podle něhož o spolupráci rozhodl také fakt, že základem volebního programu obou stran bylo vymezení se vůči aktuální krajské koalici i celostátní vládě.

Ladislav Okleštěk dle svých slov usiloval o to, aby koalice měla tři členy. Kromě ODS, která účast na tříčlenné koalici s ANO a SPD odmítla, však již k jednání zůstávalo pouze Stačilo!. Tato varianta však nakonec také padla.